Przepisy Braci Budnik

W tej sekcji podzielimy się z Wami naszą wiedzą kulinarną i doświadczeniem zdobytym podczas pracy w najlepszych restauracjach w Warszawie. Znajdziecie tu zarówno zaskakujące autorskie przepisy, jak i powszechnie znane receptury, często pokazane w niecodzienny, a zarazem bardzo prosty sposób. Odkryjecie z nami nie tylko nieznane Wam oblicze wołowiny. Pokażemy również, jak przyrządzać inne rodzaje mięs, dania wegetariańskie, tradycyjne polskie potrawy czy specjały z całego świata. Nasza wyobraźnia kulinarna, poparta różnorodną praktyką zawodową, nie zna granic. Udowodnimy, że nie wychodząc z domu, można jeść jak w restauracji.
przepisy-braci-budnik

Kategorie

Najnowsze przepisy

Do 1h Porcja dla 8 Poziom łatwy
Sos do mięsa pieczonego

Sos do mięsa pieczonego to klasyka większości domowych kuchni. Nie ma dobrego mięsa pieczonego bez dobrego sosu pieczeniowego i odwrotnie – najlepszą bazą tego sosu jest wywar po pieczeniu mięs, najlepiej starannie zredukowany (oczywiście jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy zrobić oddzielny wywar z mięsa czy kości, najlepiej wcześniej upieczonych). Gdy pieczemy jakieś mięso i […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Sos do burgera z wodą po ogórkach

Sos do burgera, którym zabłyśniecie na niejednej imprezie. Z pewnością zdarzało się Wam już dodawać do hamburgerów ogórki kiszone w plastrach, ale zrobić z nich sos  i użyć do tego również wody po kiszeniu to zupełnie inny kulinarny wymiar. Kiszone ogórki to oczywiście tradycyjny składnik polskiej kuchni, ale zdecydowanie zachęcamy do tego, aby eksperymentować w […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Majonezowy sos curry do burgera

Sos do burgera to zawsze bardzo ważny składnik ulubionych kanapek. Odpowiednio dobrany sos wzbogaca smak burgera i nadaje mu szczególnego charakteru. W dzisiejszym przepisie zdecydowaliśmy się na curry. Sos z dodatkiem tej przyprawy potrafi nadać świeżości i orientalnego stylu nawet z pozoru prostemu hamburgerowi. Wybierając sos do burgera, zawsze jednak należy brać pod uwagę również […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Piekielnie ostry sos do burgera

Wiele osób, wybierając sos do burgera, kieruje się jego pikantnością. Popularne są również wyzwania związane ze zjedzeniem jak najostrzejszych dań. Nasz sos do burgera z pewnością osiąga wszystkie poziomy ostrości i jest godny postawienia go naprzeciw doświadczonych wielbicieli piekła w ustach. Nie jest to zwyczajny ostry sos do burgera – w przeciwieństwie do reszty, oprócz […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom średni
Sos barbecue do hamburgerów

Sos barbecue to bez wątpienia najbardziej znany sos do hamburgerów. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, czyli swojej ojczyźnie. Jest tam wiele szkół robienia tego sosu, jednocześnie wszystkie mają kilka wspólnych aromatów, takich jak: wędzenie, śliwka czy pomidory, często dodaje się do niego również whiskey lub burbona. Jako sos do hamburgerów barbecue przyjął się […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Oryginalny sos tysiąca wysp z czerwoną cebulą

Na sam sos tysiąca wysp jest pewnie tyle samo przepisów, lecz łączą je wszystkie ketchup i majonez. Te dwa składniki to podstawa dobrego sosu tysiąca wysp. Co ciekawe, pochodzi on z pogranicza Kanady i Stanów Zjednoczonych, choć nazwa wcale na to nie wskazuje. Nasz sos do hamburgerów  wzbogaciliśmy o czerwoną cebulę, która razem z tabasco […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Musztardowy sos do burgerów

Musztardowy sos do burgerów to chyba jeden z nielicznych, przy których kombinowanie nie jest wskazane. Dwa proste składniki i minimalna ilość przypraw, czyli tak jak kiedyś został stworzony do tradycyjnego hamburgera. Odpowiednio dobrana musztarda zapewnia nam większość smaku (w naszym sosie użyliśmy dwóch jej rodzajów: dijon, o dominującym smaku, i francuskiej, która wzbogaca konsystencję chrupiącymi […]

Do 1h Porcja dla 1 Poziom łatwy
Mięso na burgery

Do przygotowania mięsa na burgery idealna będzie wołowina, jednak nie każda jej część będzie odpowiednia do tego celu. Potrzebujemy mięsa o odpowiedniej zawartości tłuszczu (czyli marmurkowatości), to on przy smażeniu nadaje burgerowi soczystość i intensywny smak. Świetnie sprawdzi się dobrze przerośnięty antrykot lub rostbef, zmielony na maszynce o grubych oczkach, tak aby można było poczuć […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Strogonow z boczniaka

Strogonow z boczniaka alternatywą dla mięsnych klasyków. W naszym życiu kulinarnym coraz częściej staramy się szukać alternatywy dla mięsa. Wiele osób przechodzi na diety wykluczające jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) lub w znacznym stopniu ogranicza jego spożycie. Stąd wynika zapotrzebowanie na coraz to nowe sposoby zastępowania mięsa w znanych i lubianych daniach. Tym razem podpowiemy Wam, […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs