Sos to jeden z najważniejszych składników hamburgera, zaraz po mięsie i oczywiście bułce. Odpowiednie przygotowanie sosu i dobranie go do rodzaju mięsa, tak aby z nim współgrał i podkreślał jego walory, ale nigdy nie zdominował smaku, to gwarancja końcowego sukcesu. Samodzielnie zrobiony sos do burgera nadaje również daniu niepowtarzalny charakter.
Sos do burgera, którym zabłyśniecie na niejednej imprezie. Z pewnością zdarzało się Wam już dodawać do hamburgerów ogórki kiszone w plastrach, ale zrobić z nich sos i użyć do tego również wody po kiszeniu to zupełnie inny kulinarny wymiar. Kiszone ogórki to oczywiście tradycyjny składnik polskiej kuchni, ale zdecydowanie zachęcamy do tego, aby eksperymentować w […]
Sos do burgera to zawsze bardzo ważny składnik ulubionych kanapek. Odpowiednio dobrany sos wzbogaca smak burgera i nadaje mu szczególnego charakteru. W dzisiejszym przepisie zdecydowaliśmy się na curry. Sos z dodatkiem tej przyprawy potrafi nadać świeżości i orientalnego stylu nawet z pozoru prostemu hamburgerowi. Wybierając sos do burgera, zawsze jednak należy brać pod uwagę również […]
Wiele osób, wybierając sos do burgera, kieruje się jego pikantnością. Popularne są również wyzwania związane ze zjedzeniem jak najostrzejszych dań. Nasz sos do burgera z pewnością osiąga wszystkie poziomy ostrości i jest godny postawienia go naprzeciw doświadczonych wielbicieli piekła w ustach. Nie jest to zwyczajny ostry sos do burgera – w przeciwieństwie do reszty, oprócz […]
Sos barbecue to bez wątpienia najbardziej znany sos do hamburgerów. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, czyli swojej ojczyźnie. Jest tam wiele szkół robienia tego sosu, jednocześnie wszystkie mają kilka wspólnych aromatów, takich jak: wędzenie, śliwka czy pomidory, często dodaje się do niego również whiskey lub burbona. Jako sos do hamburgerów barbecue przyjął się […]
Na sam sos tysiąca wysp jest pewnie tyle samo przepisów, lecz łączą je wszystkie ketchup i majonez. Te dwa składniki to podstawa dobrego sosu tysiąca wysp. Co ciekawe, pochodzi on z pogranicza Kanady i Stanów Zjednoczonych, choć nazwa wcale na to nie wskazuje. Nasz sos do hamburgerów wzbogaciliśmy o czerwoną cebulę, która razem z tabasco […]
Musztardowy sos do burgerów to chyba jeden z nielicznych, przy których kombinowanie nie jest wskazane. Dwa proste składniki i minimalna ilość przypraw, czyli tak jak kiedyś został stworzony do tradycyjnego hamburgera. Odpowiednio dobrana musztarda zapewnia nam większość smaku (w naszym sosie użyliśmy dwóch jej rodzajów: dijon, o dominującym smaku, i francuskiej, która wzbogaca konsystencję chrupiącymi […]