Przepisy Braci Budnik

W tej sekcji podzielimy się z Wami naszą wiedzą kulinarną i doświadczeniem zdobytym podczas pracy w najlepszych restauracjach w Warszawie. Znajdziecie tu zarówno zaskakujące autorskie przepisy, jak i powszechnie znane receptury, często pokazane w niecodzienny, a zarazem bardzo prosty sposób. Odkryjecie z nami nie tylko nieznane Wam oblicze wołowiny. Pokażemy również, jak przyrządzać inne rodzaje mięs, dania wegetariańskie, tradycyjne polskie potrawy czy specjały z całego świata. Nasza wyobraźnia kulinarna, poparta różnorodną praktyką zawodową, nie zna granic. Udowodnimy, że nie wychodząc z domu, można jeść jak w restauracji.
przepisy-braci-budnik

Kategorie

Najnowsze przepisy

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Hamburger z grilla z zielonym curry

Tradycyjny hamburger to oczywiście hamburger z grilla. Ale gdy mamy ochotę poeksperymentować z rodzajami kotletów, metodę obróbki mięsa do hamburgera powinniśmy dobierać do jego rodzaju. Gdy wołowinę chcemy zamienić np. na mieloną rybę, drób czy warzywa, lepiej sprawdzi się żeliwna patelnia, będziemy mieli wówczas większą pewność, że kotlet w pierwszej fazie smażenia się nie rozpadnie […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Hamburger wieprzowy

Wieprzowina to jedno z najczęściej używanych mięs w polskiej kuchni, zatem zasadne wydaje się pytanie: czy da się przygotować hamburgera wieprzowego? Odpowiedź brzmi: tak, ale jeśli chcemy zrobić wyśmienitego hamburgera wieprzowego, musimy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim nie każda część wieprzowiny nadaje się na burgera (np. z szynki czy ze schabu trudno będzie uzyskać […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Hamburger na Światowy Dzień Hamburgera

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Nic dziwnego, że ta potrawa doczekała się swojego święta, nie każde danie jest tak znane na całym świecie jak właśnie hamburger. Tę popularną kanapkę – wielokrotnie odtwarzaną i różnorako interpretowaną, zgodne z tradycją miejsca, w którym się znajdujemy – można kupić zarówno na ulicznym straganie, jak i w eleganckich […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burger z indyka z majonezem kukurydzianym i frytkami z batata

Mięso z indyka to alternatywa dla dużo cięższych wołowiny czy wieprzowiny. Z powodzeniem uda się nam przygotować z niego pysznego burgera z indyka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybrać udziec, a nie pierś, która ma w sobie zbyt mało tłuszczu i nie zapewni odpowiedniej soczystości mięsa. Najlepiej samodzielnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burgery wołowe

Burgery wołowe to najbardziej tradycyjne z całej rodziny hamburgerów. Podstawą najlepszych burgerów wołowych jest oczywiście wołowina – odpowiednio zmielona i o właściwej zawartości tłuszczu, co zapewnia soczystość i pełnię smaku. Bardzo ważnym składnikiem burgerów wołowych jest bułka, bo przecież burgery to kanapki – powinna być maślana i puszysta. I w końcu sos, który podkreśli smak […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Strogonow rybny

Strogonow rybny? Czy to w ogóle ma sens… Oczywiście, że tak! Pokażemy Wam, jak przygotować jedno z najsłynniejszych dań jednogarnkowych na świecie, którego bazą z założenia jest wołowina (lub wariacje na temat innych mięs), w wersji strogonow rybny, my użyjemy dorsza. W dzisiejszych czasach wielu miłośników kuchni z różnych powodów nie jada mięsa, ale czemu […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom średni
Strogonow orientalny

Moda na kuchnię azjatycką panuje w naszym kraju od wielu lat. Polacy stali się wielbicielami dań rodem z Dalekiego Wschodu ze względu na występujące w nich bogactwo aromatycznych przypraw, ziół czy sosów, ale także prostotę ich wykonania. Przed laty zakup oryginalnych azjatyckich produktów niezbędnych do osiągnięcia prawdziwego i wyjątkowego smaku (takich jak trawa cytrynowa, liście […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burger amerykański

Słysząc słowo „burger”, zazwyczaj mamy przed oczami soczysty kotlet z mielonej wołowiny, chrupiący bekon, roztapiający się ser i warzywa ukryte w puszystej bułce z sosem. Taki obraz burgera rozpowszechnili na całym świecie Amerykanie, stąd jego nazwa: burger amerykański. To najbardziej popularne zestawienie dodatków w burgerze, uwielbiane w Stanach Zjednoczonych, co podkreśla się w tym kraju […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie, które doczekało się tylu odsłon, ilu jest kucharzy lub gospodyń w naszym kraju… (i nie tylko w naszym). „Boeuf Strogonow” (pisownia oryginalna: boeuf – z francuskiego wołowina; Strogonow to nazwisko rosyjskiego generała Aleksandra Strogonowa, danie ma bowiem rosyjskie korzenie) oznacza polędwicę wołową smażoną z pieczarkami, w sosie z przecieru pomidorowego i […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs