Mięso na burgery

Do 1h godz.
1 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Jak dobrze przygotować mięso na burgery? Jeśli będziecie się trzymać naszych kilku prostych zasad, osiągniecie wyśmienite mięso na burgery

Składniki

Przygotowanie

Do przygotowania mięsa na burgery idealna będzie wołowina, jednak nie każda jej część będzie odpowiednia do tego celu. Potrzebujemy mięsa o odpowiedniej zawartości tłuszczu (czyli marmurkowatości), to on przy smażeniu nadaje burgerowi soczystość i intensywny smak. Świetnie sprawdzi się dobrze przerośnięty antrykot lub rostbef, zmielony na maszynce o grubych oczkach, tak aby można było poczuć strukturę mięsa po wysmażeniu. Jeśli używamy chudego mięsa, powinniśmy dodać przy mieleniu łój wołowy, który można kupić w sklepach z wołowiną. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy dodamy ilość odpowiadającą 20% wagi mięsa. Zmielone mięso na burgery dobrze wyrabiamy, aby było jednolite i nierozwarstwione, jednocześnie unikajmy ogrzewania go. W przypadku wołowiny nie dodajemy do środka żadnych przypraw, uformowane mięso doprawiamy na wierzchu, tak jak dobrego steka. Formując kotlety, pamiętajmy, że nie powinny być zbyt cienkie, ok. 2–3 cm grubości zapewni soczystość po wysmażeniu. Po zdjęciu z patelni mięso powinno być jeszcze różowe w środku, dobrze wysmażona wołowina traci swoją soczystość i smak.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs