Sos barbecue to bez wątpienia najbardziej znany sos do hamburgerów. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, czyli swojej ojczyźnie. Jest tam wiele szkół robienia tego sosu, jednocześnie wszystkie mają kilka wspólnych aromatów, takich jak: wędzenie, śliwka czy pomidory, często dodaje się do niego również whiskey lub burbona. Jako sos do hamburgerów barbecue przyjął się świetnie przede wszystkim dlatego, że doskonale pasuje do wołowiny, bekonu i – jak sama nazwa wskazuje – ogólnie do grillowania. W Stanach organizuje się nawet mistrzostwa świata w przygotowywaniu sosu BBQ. W naszym wydaniu jest to sos do hamburgerów doskonale dopasowany do europejskich gustów, delikatnie pikantny, słodko-kwaśny i subtelnie wędzony. W naszym kraju można go już kupić w każdym sklepie i swoją popularnością jako sos do hamburgerów przebił wszystkie inne. To z pewnością dobry powód, żeby zacząć robić go samodzielnie. Jako bazę potraktujcie naszą recepturę na sos do hamburgerów BBQ.