Sos barbecue do hamburgerów

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Największy klasyk i sos, który doczekał się własnych mistrzostw świata. Prawie każdy szef kuchni ma swoją tajemną recepturę na sos BBQ. My znamy kilka i jedną z nich dzielimy się z Wami. U nas BBQ najczęściej występuje jako sos do hamburgerów

Składniki

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka białego cukru

6 suszonych i wędzonych śliwek

250 ml pomidorów z puszki

100 ml ketchupu najlepiej domowego (link)

pół łyżeczki kminku

kilka kropli tabasco

łyżka octu balsamicznego

50 ml sosu worcester

sól do smaku

 

Przygotowanie

Zaczynamy od rozgrzania cukru w garnku i zrobienia z niego karmelu (przed rozpuszczeniem warto dodać do niego łyżkę wody, aby mieć większą kontrolę przed przypalaniem się karmelu). Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek, śliwki i kminek. Wszystko smażymy przez 2–3 minuty i dolewamy pomidory z puszki oraz dodajemy ketchup. Sos dusimy w garnku ok. 30 min, miksujemy na gładką masę, doprawiając sosem worcester, tabasco, octem balsamicznym i solą. Przed wystudzeniem warto przetrzeć sos przez drobne sito, pozbędziemy się dzięki temu pestek oraz nasion kminu i otrzymamy sos o gładkiej konsystencji.

Sos barbecue to bez wątpienia najbardziej znany sos do hamburgerów. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, czyli swojej ojczyźnie. Jest tam wiele szkół robienia tego sosu, jednocześnie wszystkie mają kilka wspólnych aromatów, takich jak: wędzenie, śliwka czy pomidory, często dodaje się do niego również whiskey lub burbona. Jako sos do hamburgerów barbecue przyjął się świetnie przede wszystkim dlatego, że doskonale pasuje do wołowiny, bekonu i – jak sama nazwa wskazuje – ogólnie do grillowania. W Stanach organizuje się nawet mistrzostwa świata w przygotowywaniu sosu BBQ. W naszym wydaniu jest to sos do hamburgerów doskonale dopasowany do europejskich gustów, delikatnie pikantny, słodko-kwaśny i subtelnie wędzony. W naszym kraju można go już kupić w każdym sklepie i swoją popularnością jako sos do hamburgerów przebił wszystkie inne. To z pewnością dobry powód, żeby zacząć robić go samodzielnie. Jako bazę potraktujcie naszą recepturę na sos do hamburgerów BBQ.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs