Oryginalny sos tysiąca wysp z czerwoną cebulą

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Oryginalny, pyszny i jakże lubiany sos tysiąca wysp. Popularny do mięs i przekąsek. Z dodatkiem starannie posiekanej czerwonej cebuli – świetny sos do hamburgerów, nabiera wówczas zupełnie innego charakteru, o którym musicie się przekonać

Składniki

5 łyżek gęstego domowego majonezu (link)

1 czerwona cebula średniej wielkości

1 łyżka ketchupu najlepiej domowego (link)

1 pęczek natki pietruszki

kilka kropli tabasco

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę (zwróćmy uwagę na to, aby było to krojenie, a nie siekanie, ponieważ w trakcie siekania cebulę rozgniatamy i wyciskamy z niej niepożądany sok). Następnie wszystkie składniki mieszamy, dodajemy siekaną natkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na sam sos tysiąca wysp jest pewnie tyle samo przepisów, lecz łączą je wszystkie ketchup i majonez. Te dwa składniki to podstawa dobrego sosu tysiąca wysp. Co ciekawe, pochodzi on z pogranicza Kanady i Stanów Zjednoczonych, choć nazwa wcale na to nie wskazuje. Nasz sos do hamburgerów  wzbogaciliśmy o czerwoną cebulę, która razem z tabasco nadaje mu delikatnej ostrości i sprawia, że sos jest jeszcze smaczniejszy. Świetnie sprawdza się jako sos do hamburgerów – zarówno tradycyjnych z wołowiną, jak i dużo lżejszych rybnych – czy z samymi warzywami, powszechnie stosowany także jako dressing do sałatek. Jego uniwersalność zawdzięczamy prostym i niedominującym w smaku składnikom. Jest to sos do hamburgerów, który zrobiony samodzielnie z pewnością odwdzięczy się nam niepowtarzalnym smakiem

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs