Burgery

 

Hamburger (pełna nazwa tego dania brzmi: befsztyk po hambursku) pochodzi oczywiście z kuchni amerykańskiej, ale nie wymyślili go Amerykanie. Zrobili to niemieccy imigranci z Hamburga, gdzie kotlet z mielonej lub siekanej wołowiny był popularny już wcześniej.

Na początku XX wieku w Teksasie po raz pierwszy Fletcher Davis zawodowy garncarz podał takiego kotleta w bułce z sosem i sałatą na jednej z wystaw garncarskich i nazwał go hamburgerem, później prowadził również bar w Texasie. I do dziś hamburger pozostaje jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni amerykańskiej. Przyrządza się go na różne sposoby na całym świecie.

Burgery

Burgery - przepisy

Mieso-na-burgery
Do 1h Porcja dla 1 Poziom łatwy
Mięso na burgery

Do przygotowania mięsa na burgery idealna będzie wołowina, jednak nie każda jej część będzie odpowiednia do tego celu. Potrzebujemy mięsa o odpowiedniej zawartości tłuszczu (czyli marmurkowatości), to on przy smażeniu nadaje burgerowi soczystość i intensywny smak. Świetnie sprawdzi się dobrze przerośnięty antrykot lub rostbef, zmielony na maszynce o grubych oczkach, tak aby można było poczuć […]

burger curry
Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Hamburger z grilla z zielonym curry

Tradycyjny hamburger to oczywiście hamburger z grilla. Ale gdy mamy ochotę poeksperymentować z rodzajami kotletów, metodę obróbki mięsa do hamburgera powinniśmy dobierać do jego rodzaju. Gdy wołowinę chcemy zamienić np. na mieloną rybę, drób czy warzywa, lepiej sprawdzi się żeliwna patelnia, będziemy mieli wówczas większą pewność, że kotlet w pierwszej fazie smażenia się nie rozpadnie […]

hamburger-wieprzowy
Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Hamburger wieprzowy

Wieprzowina to jedno z najczęściej używanych mięs w polskiej kuchni, zatem zasadne wydaje się pytanie: czy da się przygotować hamburgera wieprzowego? Odpowiedź brzmi: tak, ale jeśli chcemy zrobić wyśmienitego hamburgera wieprzowego, musimy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim nie każda część wieprzowiny nadaje się na burgera (np. z szynki czy ze schabu trudno będzie uzyskać […]

dzień burgera
Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Hamburger na Światowy Dzień Hamburgera

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Nic dziwnego, że ta potrawa doczekała się swojego święta, nie każde danie jest tak znane na całym świecie jak właśnie hamburger. Tę popularną kanapkę – wielokrotnie odtwarzaną i różnorako interpretowaną, zgodne z tradycją miejsca, w którym się znajdujemy – można kupić zarówno na ulicznym straganie, jak i w eleganckich […]

burger indyk
Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burger z indyka z majonezem kukurydzianym i frytkami z batata

Mięso z indyka to alternatywa dla dużo cięższych wołowiny czy wieprzowiny. Z powodzeniem uda się nam przygotować z niego pysznego burgera z indyka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybrać udziec, a nie pierś, która ma w sobie zbyt mało tłuszczu i nie zapewni odpowiedniej soczystości mięsa. Najlepiej samodzielnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. […]

burger wolowy
Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burgery wołowe

Burgery wołowe to najbardziej tradycyjne z całej rodziny hamburgerów. Podstawą najlepszych burgerów wołowych jest oczywiście wołowina – odpowiednio zmielona i o właściwej zawartości tłuszczu, co zapewnia soczystość i pełnię smaku. Bardzo ważnym składnikiem burgerów wołowych jest bułka, bo przecież burgery to kanapki – powinna być maślana i puszysta. I w końcu sos, który podkreśli smak […]

Burger amerykański
Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Burger amerykański

Słysząc słowo „burger”, zazwyczaj mamy przed oczami soczysty kotlet z mielonej wołowiny, chrupiący bekon, roztapiający się ser i warzywa ukryte w puszystej bułce z sosem. Taki obraz burgera rozpowszechnili na całym świecie Amerykanie, stąd jego nazwa: burger amerykański. To najbardziej popularne zestawienie dodatków w burgerze, uwielbiane w Stanach Zjednoczonych, co podkreśla się w tym kraju […]

bułki do hamburgera
Do 2h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Uniwersalne bułki do burgerów

Bułki do burgerów to bardzo ważny, a właściwie (zaraz po mięsie) najważniejszy składnik burgera. Puszyste, maślane i drożdżowe – warto nauczyć się przygotowywać bułki do burgerów, wzbogacić je o ulubione składniki i zadbać o to, żeby zawsze były świeże i oryginalne. Przedstawiamy uniwersalny i sprawdzony przepis na pyszne i proste w przygotowaniu bułki do burgerów. […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Pikantny burger z kurczaka z sałatką coleslaw

Kurczak to mięso, które doskonale sprawdza się w roli zamiennika tradycyjnej wołowiny w hamburgerach. Często sięgamy po nie, gdy tworzymy takie kanapki jak burger z kurczakiem dla swoich pociech. Dzieci uwielbiają delikatnego kurczaka, którego możemy połączyć ze słodkim ananasem, świeżymi warzywami czy najróżniejszymi sosami. Oczywiście, taki burger z kurczakiem nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci. […]

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs