Przepisy Braci Budnik

W tej sekcji podzielimy się z Wami naszą wiedzą kulinarną i doświadczeniem zdobytym podczas pracy w najlepszych restauracjach w Warszawie. Znajdziecie tu zarówno zaskakujące autorskie przepisy, jak i powszechnie znane receptury, często pokazane w niecodzienny, a zarazem bardzo prosty sposób. Odkryjecie z nami nie tylko nieznane Wam oblicze wołowiny. Pokażemy również, jak przyrządzać inne rodzaje mięs, dania wegetariańskie, tradycyjne polskie potrawy czy specjały z całego świata. Nasza wyobraźnia kulinarna, poparta różnorodną praktyką zawodową, nie zna granic. Udowodnimy, że nie wychodząc z domu, można jeść jak w restauracji.
przepisy-braci-budnik

Kategorie

Najnowsze przepisy

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Tatar z łososia

My, Polacy, kochamy dobrze zjeść. Nie zawsze jednak mamy ochotę na mięso, a niektórzy z nas w ogóle go nie jadają. Wtedy najczęściej sięgamy po ryby, możemy przygotować z nich wiele bardzo ciekawych dań, którymi z radością będziemy się dzielić z najbliższymi. Tajemnicą sukcesu jest świeżość ryby. Gdy uda się nam zdobyć piękny, świeży kawałek […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z białą kiełbasą

Pierogi z białą kiełbasą to bardzo pomysłowe podejście do znanego tematu. W ciekawy sposób poczciwy i popularny smak białej kiełbasy wynosimy na inny poziom. Pierogi z białą kiełbasą zyskują na popularności zazwyczaj w okresie wielkanocnym, ale nic w tym dziwnego, sami myślimy o nich najczęściej w tym czasie. Przed rozpoczęciem pracy nad pierogami z białą […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek T-Bone

Moda na steki w naszym kraju nabiera rozpędu od dobrych kilku lat, restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu właśnie wołowiny pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Wzrasta tym samym nasza świadomość kulinarna – wiemy, jak powinien wyglądać i smakować naprawdę dobry stek w restauracji, również sklepy specjalizujące się w sprzedaży mięsa oferują naprawdę ciekawe […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Chinkali

Chinkali to najprawdopodobniej najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej w Polsce, a możliwe, że i w całej Europie. Tradycyjnie podaje się je nie tylko w Gruzji, ale na całym Kaukazie. Chinkali spośród wszystkich innych pierogów wyróżnia farsz, a w zasadzie nie samo mięso, ale aromatyczny bulion, który się w nich znajduje i powoduje eksplozję smaku i soczystości […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Tatar wołowy

Tatar wołowy to jedna z najbardziej znanych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu przekąsek kuchni polskiej, nazywana również befsztykiem tatarskim. Wiele osób boi się przygotowywać tatara w domu, ponieważ uważają, że wybiorą zły kawałek mięsa, że składniki będą niewystarczająco świeże i wystąpi ryzyko zatrucia. Aby rozwiać takie wątpliwości, należy kupować mięso u sprawdzonego sprzedawcy, zawsze powinniśmy […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom średni
Stek z rostbefu

Stek z rostbefu jest doskonałą alternatywą dla droższych kawałków wołowiny, takich jak polędwica czy nawet antrykot. Powszechnie uważany jest za część idealną na pieczeń podawaną na zimno lub na gulasz. Naszym zdaniem jednak jest to jeden z najsmaczniejszych steków, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę stosunek jakości do ceny. Przy wybieraniu rostbefu w sklepie należy jednak […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom łatwy
Domowy ketchup

Ketchup własnej produkcji to skarb w kuchni. Warto zadbać o to, aby był zdrowy i naturalny. Ketchup (czyli po prostu sos pomidorowy z przyprawami) to chyba najpopularniejszy sos na zimno na świecie. Za jego ojczyznę uważa się Stany Zjednoczone, ale nie jest to do końca prawda. Choć pod aktualną pomidorową postacią rzeczywiście wymyślili go Amerykanie, […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos żurawinowy do mięsa

Sos żurawinowy do mięsa największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii, gdzie żurawinę uwielbia się pod każdą postacią. Słodko-kwaśny smak żurawiny pozwolił jej na dobre zagościć również na polskich stołach i już od dłuższego czasu sos żurawinowy do mięsa nie jest dla nas zaskoczeniem. Z powodzeniem dodawany do potraw z drobiu, […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos śmietanowy do mięsa

Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu sos śmietanowy do mięsa. Doskonale komponuje się z delikatnym białym mięsem, podkreślając jego smak. Idealnie kremowy sos uzyskamy, jeśli będziemy pamiętać o tym, aby nie zredukować zbytnio ani nie przypalić śmietany (zyskuje ona wówczas intensywnie słodki smak). Sosem śmietanowym nie tylko polewamy mięso, ale i z powodzeniem […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs