Przepisy Braci Budnik

W tej sekcji podzielimy się z Wami naszą wiedzą kulinarną i doświadczeniem zdobytym podczas pracy w najlepszych restauracjach w Warszawie. Znajdziecie tu zarówno zaskakujące autorskie przepisy, jak i powszechnie znane receptury, często pokazane w niecodzienny, a zarazem bardzo prosty sposób. Odkryjecie z nami nie tylko nieznane Wam oblicze wołowiny. Pokażemy również, jak przyrządzać inne rodzaje mięs, dania wegetariańskie, tradycyjne polskie potrawy czy specjały z całego świata. Nasza wyobraźnia kulinarna, poparta różnorodną praktyką zawodową, nie zna granic. Udowodnimy, że nie wychodząc z domu, można jeść jak w restauracji.
przepisy-braci-budnik

Kategorie

Najnowsze przepisy

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos śliwkowy do mięsa

Sos śliwkowy jest znany i podawany w różnych postaciach: na słodko, słono lub wytrawnie, można go serwować na zimno i na gorąco. To sos odpowiedni niemalże do każdego rodzaju mięs, a jeśli nadamy mu orientalny charakter, to dobrze się sprawdzi również w połączeniu z rybami i owocami morza. Sos śliwkowy do mięsa możemy przygotować ze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom łatwy
Sos serowy do mięsa

Sos serowy zwykle kojarzy się nam z pysznym sosem do ulubionych przekąsek (np. chipsów i nachos) czy po prostu dipem do chrupiących warzyw. Nie wszyscy odkryli, że sos serowy to świetny dodatek do mięsa, i to chyba każdego rodzaju, ponieważ urozmaica i intensyfikuje smak potraw. Na rynku dostępna jest niezliczona ilość serów, nie bójmy się […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos pieprzowy do steka

Sos pieprzowy to jeden z sosów najczęściej stosowanych do steków. Praktycznie w każdym steak hous znajdziemy go w menu. I słusznie, ponieważ idealnie komponuje się z sezonowaną wołowiną, podkreślając jej smak i aromat, a jednocześnie uzależnia swoją zrównoważoną pikantnością. Sos pieprzowy można przygotować z różnego rodzaju pieprzu i przypraw, my preferujemy jednak klasyczną mieszankę zielonego […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos pieczarkowy do mięsa

Sos pieczarkowy to popularny sos do mięs, charakteryzuje go nie tylko doskonały smak, ale również prostota wykonania i niska cena. Zazwyczaj podajemy go na ciepło, najczęściej z wieprzowiną czy drobiem, rzadziej jest łączony z rybami. Ten z naszego przepisu śmiało można podawać jednak zarówno z każdym rodzajem mięsa, jak i rybami – będzie to pieczarkowy […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos koperkowy do mięsa

Sos koperkowy do mięsa większości z nas kojarzy się z pysznymi i delikatnymi pulpecikami, ale to przecież niejedyne jego przeznaczenie. Z powodzeniem możemy go użyć również do innych potraw mięsnych, np. pieczeni cielęcej, wieprzowej czy udek z kurczaka. Sekretem sosu koperkowego jest jego baza, a konkretnie bulion, z którego będziemy go przyrządzać. Idealny byłby ten […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Sos musztardowy do mięsa

Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem o intensywnym smaku i aromacie. Ostrość sosu możemy oczywiście  regulować, używając różnych rodzajów musztardy. Sosu używamy zazwyczaj do dań z wieprzowiny czy wołowiny, rzadziej do delikatniejszego drobiu, choć naszym zdaniem znakomicie sprawdza się również w połączeniu z rybami. Odpowiednio dobrany sos musztardowy nadaje daniom intensywnego smaku i aromatu, […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom średni
Sos z mięsem mielonym

Jednym z najbardziej popularnych sosów do past i zapiekanek jest bez wątpienia sos z mięsem mielonym i pomidorami. Wykorzystywany najczęściej do spaghetti i lasagne, ale jeśli odrobinę go wzbogacimy, to z pewnością odnajdzie się również w burrito... A tak właściwie, to trudno znaleźć granice jego zastosowania. Główne składniki na sos z mięsem mielonym to warzywa […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom łatwy
Majonez

Majonez – rodzina królewska sosów na zimno, podstawa wielu innych sosów. Idealny do kanapek, mięs, jajek i... tak naprawdę niemal do wszystkiego. Ciężko jest nam wyobrazić sobie kuchnię bez słowa "majonez". Warto nauczyć się robić go samodzielnie, ponieważ wtedy uzyskamy najlepszy, niepowtarzalny smak. Kto nie próbował zrobić go własnymi siłami, myśli, że to skomplikowana procedura. […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Sos chrzanowy do mięsa

Jeden z najbardziej znanych sosów do mięs, głęboko osadzony w polskiej tradycji  kulinarnej. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno, idealnie komponuje się z mięsami pieczonymi, duszonymi czy gotowanymi, jak „Sztuka mięsa”. Sos chrzanowy jest intensywny, ale jednocześnie delikatny w smaku i aromacie. Wielką sztuką jest zrównoważyć ostry i agresywny smak chrzanu w taki […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs