Sos do mięsa pieczonego

Do 1h godz.
8 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Najlepszy sos do mięsa pieczonego, który dzięki swojej delikatności trafia w każdy gust. W naszym wydaniu – z dodatkiem karmelizowanej cebuli, co stawia go w roli faworyta o tytuł najlepszego sosu.

Składniki

0,5 l wywaru z pieczenia mięsa lub esencjonalnego bulionu

1 biała cebula

1 ząbek czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz do smaku

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

1 łyżka cukru

liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie

W rondelku rozgrzewamy cukier. Gdy się skarmelizuje, wrzucamy gałązki tymianku, liść laurowy, ziele angielskie i rozgnieciony czosnek. Smażymy przez minutę, po czym zalewamy bulionem (karmel, oprócz smaku, poprawi nam kolor sosu) i gotujemy, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. W tym czasie w oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy drobno posiekaną białą cebulę. Smażymy, aż się skarmelizuje i zrumieni, następnie dodajemy masło. Gdy się rozpuści, zasmażamy w nim mąkę (ona również powinna się zrumienić), po czym dolewamy przez sito zredukowany wywar, dzięki czemu pozbędziemy się  ziół i czosnku, ich smak i tak jest już w sosie. Zasmażony sos gotujemy, aż zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem. Po przelaniu do sosjerki sos do mięsa pieczonego jest gotowy do serwowania.

Sos do mięsa pieczonego to klasyka większości domowych kuchni. Nie ma dobrego mięsa pieczonego bez dobrego sosu pieczeniowego i odwrotnie – najlepszą bazą tego sosu jest wywar po pieczeniu mięs, najlepiej starannie zredukowany (oczywiście jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy zrobić oddzielny wywar z mięsa czy kości, najlepiej wcześniej upieczonych). Gdy pieczemy jakieś mięso i nie wykorzystujemy wywaru, to warto pamiętać o tym, aby go odłożyć i zamrozić, przyda nam się właśnie przy okazji przyrządzania sosu pieczeniowego. Często aromatyzowany delikatnymi ziołami i przyprawami, jednak najbardziej zależy nam na smaku pieczystym i nie należy go niczym zdominować. My podkreślimy smak sosu smażoną cebulą i świeżym tymiankiem.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs