Sos do burgera z wodą po ogórkach

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Absolutny hit, który nie bierze jeńców. Musicie spróbować zaskakującego połączenia sosu z wodą po ogórkach kiszonych z soczystym burgerem.

Składniki

5 łyżek gęstego jogurtu, np. bałkańskiego

1 ogórek kiszony (jak najtwardszy)

50 ml wody z ogórków kiszonych

pół ząbka czosnku

1 gałązka natki pietruszki

Przygotowanie

Ogórka kroimy w drobną kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy, dodając jednocześnie wodę z ogórków. Gdy składniki sosu się połączą, odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Sos do burgera, którym zabłyśniecie na niejednej imprezie. Z pewnością zdarzało się Wam już dodawać do hamburgerów ogórki kiszone w plastrach, ale zrobić z nich sos  i użyć do tego również wody po kiszeniu to zupełnie inny kulinarny wymiar. Kiszone ogórki to oczywiście tradycyjny składnik polskiej kuchni, ale zdecydowanie zachęcamy do tego, aby eksperymentować w kuchni z ogórkami. Gdy do wydawałoby się zwykłego sosu do burgera  (np. czosnkowego) dodamy drobno posiekanego ogórka kiszonego i odrobinę wody, to zyskamy zupełnie nowy i nieznany smak łączący się z mięsem w bułce w sposób fenomenalny.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs