Sosy do mięsa

Sos do mięsa jest ważnym elementem potrawy. Jego smak dopełnia i równoważy danie, dzięki niemu regulujemy pikantność, kwasowość czy słodycz. Umiejętne dobrany i przygotowany sos do mięsa często decyduje o końcowym smaku potrawy. Przy wyborze sosu do mięsa należy pamiętać o tym, że powinien on podkreślać smak, a nie grać główną rolę. Do każdego rodzaju mięsa pasują określone sosy i charakterystyczne smaki, z którymi idealnie się ono komponuje, np. złym pomysłem jest połączenie steka wołowego z żurawinowym sosem do mięsa, ale już drób i wieprzowina uwielbiają jego słodko-kwaśny smak. Warto wiedzieć, że mamy kilka podstawowych sosów, na bazie których jesteśmy w stanie przygotować prawie każdy sos do mięsa, np. demi glace, sos holenderski, beszamel, sos pomidorowy czy majonez. Niektóre z nich przyrządza się z powoli gotowanych i redukowanych przez wiele godzin wywarów, inne – z jajek ostrożnie ubijanych na parze z różnymi dodatkami. Przygotowanie większości z tych sosów wymaga sporej wiedzy i umiejętności. My pokażemy i opiszemy Wam kilka prostszych, ale równie doskonałych pomysłów na wyśmienity sos do mięsa, który będziecie w stanie z powodzeniem przygotować w zaciszu domowej kuchni.

Sosy do mięsa

Sosy do mięsa - przepisy

jak-zrobic-domowy-ketchup
Do 1h Porcja dla 10 Poziom łatwy
Domowy ketchup

Ketchup własnej produkcji to skarb w kuchni. Warto zadbać o to, aby był zdrowy i naturalny. Ketchup (czyli po prostu sos pomidorowy z przyprawami) to chyba najpopularniejszy sos na zimno na świecie. Za jego ojczyznę uważa się Stany Zjednoczone, ale nie jest to do końca prawda. Choć pod aktualną pomidorową postacią rzeczywiście wymyślili go Amerykanie, […]

sos-zurawinowy-do-miesa
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos żurawinowy do mięsa

Sos żurawinowy do mięsa największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii, gdzie żurawinę uwielbia się pod każdą postacią. Słodko-kwaśny smak żurawiny pozwolił jej na dobre zagościć również na polskich stołach i już od dłuższego czasu sos żurawinowy do mięsa nie jest dla nas zaskoczeniem. Z powodzeniem dodawany do potraw z drobiu, […]

sos-smietanowy-do-miesa
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos śmietanowy do mięsa

Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu sos śmietanowy do mięsa. Doskonale komponuje się z delikatnym białym mięsem, podkreślając jego smak. Idealnie kremowy sos uzyskamy, jeśli będziemy pamiętać o tym, aby nie zredukować zbytnio ani nie przypalić śmietany (zyskuje ona wówczas intensywnie słodki smak). Sosem śmietanowym nie tylko polewamy mięso, ale i z powodzeniem […]

sos-sliwkowy-do-miesa
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos śliwkowy do mięsa

Sos śliwkowy jest znany i podawany w różnych postaciach: na słodko, słono lub wytrawnie, można go serwować na zimno i na gorąco. To sos odpowiedni niemalże do każdego rodzaju mięs, a jeśli nadamy mu orientalny charakter, to dobrze się sprawdzi również w połączeniu z rybami i owocami morza. Sos śliwkowy do mięsa możemy przygotować ze […]

ser
Do 1h Porcja dla 10 Poziom łatwy
Sos serowy do mięsa

Sos serowy zwykle kojarzy się nam z pysznym sosem do ulubionych przekąsek (np. chipsów i nachos) czy po prostu dipem do chrupiących warzyw. Nie wszyscy odkryli, że sos serowy to świetny dodatek do mięsa, i to chyba każdego rodzaju, ponieważ urozmaica i intensyfikuje smak potraw. Na rynku dostępna jest niezliczona ilość serów, nie bójmy się […]

zielony pieprz
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos pieprzowy do steka

Sos pieprzowy to jeden z sosów najczęściej stosowanych do steków. Praktycznie w każdym steak hous znajdziemy go w menu. I słusznie, ponieważ idealnie komponuje się z sezonowaną wołowiną, podkreślając jej smak i aromat, a jednocześnie uzależnia swoją zrównoważoną pikantnością. Sos pieprzowy można przygotować z różnego rodzaju pieprzu i przypraw, my preferujemy jednak klasyczną mieszankę zielonego […]

pieczarki
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos pieczarkowy do mięsa

Sos pieczarkowy to popularny sos do mięs, charakteryzuje go nie tylko doskonały smak, ale również prostota wykonania i niska cena. Zazwyczaj podajemy go na ciepło, najczęściej z wieprzowiną czy drobiem, rzadziej jest łączony z rybami. Ten z naszego przepisu śmiało można podawać jednak zarówno z każdym rodzajem mięsa, jak i rybami – będzie to pieczarkowy […]

sos-koperkowy-do-miesa
Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Sos koperkowy do mięsa

Sos koperkowy do mięsa większości z nas kojarzy się z pysznymi i delikatnymi pulpecikami, ale to przecież niejedyne jego przeznaczenie. Z powodzeniem możemy go użyć również do innych potraw mięsnych, np. pieczeni cielęcej, wieprzowej czy udek z kurczaka. Sekretem sosu koperkowego jest jego baza, a konkretnie bulion, z którego będziemy go przyrządzać. Idealny byłby ten […]

sos-musztardowy-do-miesa
Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Sos musztardowy do mięsa

Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem o intensywnym smaku i aromacie. Ostrość sosu możemy oczywiście  regulować, używając różnych rodzajów musztardy. Sosu używamy zazwyczaj do dań z wieprzowiny czy wołowiny, rzadziej do delikatniejszego drobiu, choć naszym zdaniem znakomicie sprawdza się również w połączeniu z rybami. Odpowiednio dobrany sos musztardowy nadaje daniom intensywnego smaku i aromatu, […]

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs