Strogonow

Boeuf Strogonow. Danie to jest mieszanką kuchni francuskiej, czyli smażonej polędwicy wołowej, oraz rosyjskiej, czyli składników zmieszanych z sosem. Historia tej potrawy owiana jest dziesiątkami legend, jedna z najśmielszych mówi, że Aleksander Strogonow, czyli generał wojsk rosyjskich z czasów napoleońskich, a zarazem znany smakosz kuchni międzynarodowej, dowiedział się, że jego jego narzeczona dopuściła się zdrady. Wściekły z powodu zniewagi, wziąwszy szablę w dłoń, zaczął niszczyć i ciąć wszystko w swoim namiocie. Jego kuchmistrz, widząc to, próbował ulżyć panu i podłożył mu pod szablę duży kawałek wołowiny, którą ten w szale pociął na kawałki… Gdy Aleksander się uspokoił, jego kucharz zebrał wołowinę i przygotował mięso, dusząc je z warzywami, grzybami i śmietaną. Gdy pan ochłonął, kucharz podał mu potrawkę, która okazała się odkryciem kulinarnym – od tej pory podawanym w czasie uroczystych kolacji, również na carskim dworze. Potrawę nazwano od nazwiska Strogonowa.

Strogonow

Strogonow - przepisy

Strogonow-z-boczniaka
Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Strogonow z boczniaka

Strogonow z boczniaka alternatywą dla mięsnych klasyków. W naszym życiu kulinarnym coraz częściej staramy się szukać alternatywy dla mięsa. Wiele osób przechodzi na diety wykluczające jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) lub w znacznym stopniu ogranicza jego spożycie. Stąd wynika zapotrzebowanie na coraz to nowe sposoby zastępowania mięsa w znanych i lubianych daniach. Tym razem podpowiemy Wam, […]

ryba
Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Strogonow rybny

Strogonow rybny? Czy to w ogóle ma sens… Oczywiście, że tak! Pokażemy Wam, jak przygotować jedno z najsłynniejszych dań jednogarnkowych na świecie, którego bazą z założenia jest wołowina (lub wariacje na temat innych mięs), w wersji strogonow rybny, my użyjemy dorsza. W dzisiejszych czasach wielu miłośników kuchni z różnych powodów nie jada mięsa, ale czemu […]

Strogonow orient
Do 1h Porcja dla 3 Poziom średni
Strogonow orientalny

Moda na kuchnię azjatycką panuje w naszym kraju od wielu lat. Polacy stali się wielbicielami dań rodem z Dalekiego Wschodu ze względu na występujące w nich bogactwo aromatycznych przypraw, ziół czy sosów, ale także prostotę ich wykonania. Przed laty zakup oryginalnych azjatyckich produktów niezbędnych do osiągnięcia prawdziwego i wyjątkowego smaku (takich jak trawa cytrynowa, liście […]

Boeuf strogonow
Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie, które doczekało się tylu odsłon, ilu jest kucharzy lub gospodyń w naszym kraju… (i nie tylko w naszym). „Boeuf Strogonow” (pisownia oryginalna: boeuf – z francuskiego wołowina; Strogonow to nazwisko rosyjskiego generała Aleksandra Strogonowa, danie ma bowiem rosyjskie korzenie) oznacza polędwicę wołową smażoną z pieczarkami, w sosie z przecieru pomidorowego i […]

Do 1h Porcja dla 1 Poziom średni
Strogonow z indyka

Strogonow z indyka to dobra alternatywa dla tych osób, które nie lubią dość ciężkich mięs czerwonych lub muszą ich unikać ze względu na dietę czy wykluczenia pokarmowe. Inspiracją do przygotowania strogonowa z indyka był klasyczny strogonow wołowy, różni się on jednak od oryginału składnikami, które zostały dobrane w taki sposób, aby nie zdominowały delikatnego białego […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom średni
Zupa strogonow

Strogonow to rodzaj gulaszu, którego nikomu nie trzeba bliżej przedstawiać. A nawet jeśli tak, to polecamy artykuł zawierający najważniejsze informacje o tym daniu (link). Wielu z nas przygotowuje tę potrawę na ważne rodzinne uroczystości w formie oryginalnej, czyli gęstej potrawki, gulaszu idealnego do serwowania z pieczywem, ale również kaszą, ryżem czy makaronem. A jeśli spróbujemy […]

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs