Tatar

Tatar… Danie (czy bardziej przekąska) kojarzone przede wszystkim z wołowiną. Historycznie przygotowywane nawet z koniny przez legendarnych Tatarów przechowujących je pod siodłem podczas podróży. Tyle o historii. Tatary wołowe królują w naszych domach od zawsze, te tradycyjne znamy wszyscy. My podchodzimy do tego tematu z należytym szacunkiem, ale i charakterystyczną dla nas wariancją kulinarną. Przygotujcie razem z nami tatary ze wszystkich stron świata, stwórzcie kompozycje tatarowe z mięs, ryb, owoców morza, a nawet warzyw. Kultywujmy zwyczaj podawania tatarów w naszych domach na najważniejsze okazje, lecz oprócz tych tradycyjnych zaserwujmy też coś wyjątkowego, co zaciekawi i zainspiruje naszych gości, coś, co sami wykreujemy i nazwiemy autorskim tatarem. Nasze przepisy nauczą was kilku zasad, którymi już zawsze będziecie się kierować, tworząc swoje domowe kompozycje. Zagwarantują Wam one kulinarny sukces.

Tatar

Tatar - przepisy

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Tatar z tuńczyka

Tuńczyk to jedna z najbardziej szlachetnych i cenionych na rynku ryb. Niestety, jest też dość drogi, tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na produkt, który kupujemy. Najlepiej poinformować sprzedawcę w sklepie rybnym, co mamy zamiar przyrządzić – innego kawałka ryby należy użyć do steka, a innego do tatara (będą się one różnić także ceną). Zwracajmy […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom łatwy
Tatar z łososia

My, Polacy, kochamy dobrze zjeść. Nie zawsze jednak mamy ochotę na mięso, a niektórzy z nas w ogóle go nie jadają. Wtedy najczęściej sięgamy po ryby, możemy przygotować z nich wiele bardzo ciekawych dań, którymi z radością będziemy się dzielić z najbliższymi. Tajemnicą sukcesu jest świeżość ryby. Gdy uda się nam zdobyć piękny, świeży kawałek […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom łatwy
Tatar wołowy

Tatar wołowy to jedna z najbardziej znanych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu przekąsek kuchni polskiej, nazywana również befsztykiem tatarskim. Wiele osób boi się przygotowywać tatara w domu, ponieważ uważają, że wybiorą zły kawałek mięsa, że składniki będą niewystarczająco świeże i wystąpi ryzyko zatrucia. Aby rozwiać takie wątpliwości, należy kupować mięso u sprawdzonego sprzedawcy, zawsze powinniśmy […]

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs