Strogonow z boczniaka

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Strogonow z boczniaka, czyli potrawa, która zaskoczy Was tym, jak łatwo i pysznie możemy zastąpić mięso w typowo mięsnym daniu.

Składniki

600 g boczniaków

2 duże cebule

1 mały por

1 duża marchewka

2 ząbki czosnku

1 łyżka papryki wędzonej mielonej

1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

1 łyżka musztardy stołowej

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka mąki pszennej

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

1 l bulionu warzywnego

1 pęczek natki pietruszki

olej do smażenia

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

3 ogórki kiszone

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania warzyw i grzybów: wszystkie dokładnie myjemy, obieramy lub oczyszczamy i osuszamy. Następnie boczniaki kroimy w paski tak, aby przypominały mięso w klasycznym strogonowie, cebulę w piórka, pora w półplastry, a marchew w słupki. Tak przygotowane składniki smażymy na głębokiej patelni lub w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Jako pierwsze na dużym ogniu smażymy boczniaki (aby szybko się skarmelizowały, a w środku były soczyste) i przekładamy je do miski. Następnie na patelnię wykładamy warzywa, po chwili smażenia oprószamy je delikatnie mąką i zwiększamy ogień, cały czas mieszając (dzięki temu warzywa zagęszczą sos), i przekładamy do miski z grzybami.

Czas na sos, którego smak musi przypominać ten oryginalny. Na patelni po warzywach rozpuszczamy na małym ogniu łyżkę masła, dodajemy przyprawy (paprykę ostrą, paprykę wędzoną i gałkę muszkatołową), smażymy je, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, w przeciwnym razie staną się gorzkie. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Dokładnie go rozprowadzając, dusimy kolejną chwilę, aby smaki się połączyły. Gdy tak się stanie, wlewamy bulion i podkręcamy ogień, do momentu zagotowania często mieszając. Po zagotowaniu do sosu dodajemy musztardę oraz warzywa. Gdy gulasz ponownie się zagotuje i zgęstnieje dzięki mące, dodajemy boczniaki i gotujemy kolejnych kilka minut (nie za długo, ponieważ zarówno warzywa, jak i grzyby muszą być jeszcze delikatnie chrupiące).

Na koniec gotowego strogonowa zaprawiamy kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy obficie obsypanego plastrami kiszonego ogórka z dodatkową łyżką śmietany na wierzchu.

Strogonow z boczniaka alternatywą dla mięsnych klasyków. W naszym życiu kulinarnym coraz częściej staramy się szukać alternatywy dla mięsa. Wiele osób przechodzi na diety wykluczające jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) lub w znacznym stopniu ogranicza jego spożycie. Stąd wynika zapotrzebowanie na coraz to nowe sposoby zastępowania mięsa w znanych i lubianych daniach. Tym razem podpowiemy Wam, jak przygotować kultowe danie kojarzące się wyłącznie z mięsem, w ogóle mięsa nie używając. Mówimy o legendarnym strogonowie, ale tym razem nie z wołowiny, ale  o strogonowie z boczniaka. Pozostałe składniki i przyprawy dobierzemy tak, aby danie do złudzenia przypominało oryginalnego strogonowa.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs