Burger amerykański

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Czy wiecie, jak naprawdę powinien wyglądać burger amerykański? Za chwilę będziecie mogli sprawdzić, czy burgery, które jedliście do tej pory, można było tak nazywać. Dla porównania sprawdzony i prosty przepis na amerykańskiego burgera.

Składniki

2 kotlety wołowe do hamburgera (link do przepisu)

2 bułki do hamburgera (link do przepisu)

6 plastrów wędzonego boczku

łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz

4 plastry sera cheddar

kilka krążków czerwonej cebuli

4 plastry pomidora

ogórek konserwowy

liść sałaty rzymskiej

2 łyżki majonezu

łyżka musztardy francuskiej

łyżka musztardy dijon

Przygotowanie

Uformowane mięso smarujemy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na mocno rozgrzanego grilla. Smażymy z każdej strony po ok. 3 min, jeśli chcemy je mocniej wysmażyć, wydłużamy ten czas. Obok zaczynamy grillować boczek, aby stał się chrupiący. Gdy mięso jest prawie gotowe, układamy na nim bekon i plastry sera, przekładamy w odrobinę mniej rozgrzane miejsce na grillu i czekamy, aż ser zacznie się topić. W tym czasie przekrajamy bułkę i kładziemy ją na grillu wewnętrzną stroną na kilka sekund. W miseczce mieszamy majonez i musztardy, sosem smarujemy obie części bułki. Składanie rozpoczynamy od położenia sałaty na spodniej części bułki z sosem, następnie kładziemy plastry pomidora i ogórka, mięso z roztapiającym się serem i bekonem, a na wierzch krążki czerwonej cebuli, na koniec wszystko przykrywamy górną częścią bułki, również posmarowaną sosem. Taką kanapkę śmiało można nazwać burgerem amerykańskim.

Słysząc słowo „burger”, zazwyczaj mamy przed oczami soczysty kotlet z mielonej wołowiny, chrupiący bekon, roztapiający się ser i warzywa ukryte w puszystej bułce z sosem. Taki obraz burgera rozpowszechnili na całym świecie Amerykanie, stąd jego nazwa: burger amerykański. To najbardziej popularne zestawienie dodatków w burgerze, uwielbiane w Stanach Zjednoczonych, co podkreśla się w tym kraju przy każdej okazji (warto wspomnieć choćby o tradycji urządzania barbecue, podczas którego nie może zabraknąć burgera z grilla po amerykańsku). Tę klasyczną kanapkę, z pewnością znaną i lubianą przez wielu z nas, jesteśmy w stanie z powodzeniem odtworzyć w domach, jeśli tylko dobierzemy odpowiedniej jakości dodatki.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs