Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli najlepiej udek, są zdecydowanie lepsze niż piersi, bardziej soczyste i pełne smaku. Naszym zdaniem najlepiej je upiec, ponieważ ugotowane zbyt dużo smaku zostawiają w wodzie, a chcemy, żeby pozostał on w farszu. Można również użyć udek zmielonych na surowo, ale ten pomysł rozwiniemy przy okazji innego przepisu. Pierogi z kaczki, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych uroczystościach, możemy podać okraszone rumianą cebulką, ale świetnie smakują również ze słodko-kwaśną konfiturą, np. żurawinową. To kolejne połączenie, którym możecie zaskoczyć Waszych gości.