Pierogi z kaczki

Do 1h godz.
10 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Pierogi z kaczki, którymi zabłyśniesz na rodzinnym obiedzie. Znudzeni zwykłymi pierogami z mięsem na nowo odkryją ich smak za sprawą szlachetnego mięsa z kaczki. Przepis, który musicie wykorzystać na specjalne okazje.

Składniki

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

370 ml gorącej wody

2 łyżeczki soli

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

1 łyżka suszonego majeranku

Farsz:

6 kaczych udek

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

1 czerwona cebula

50 g suszonej żurawiny

50 g orzechów laskowych

sok z połówki cytryny

1 łyżka posiekanego świeżego majeranku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta z wymienionych składników. Warto w pierwszej kolejności wymieszać mąkę z suszonym majerankiem, dzięki czemu przyprawa równo rozprowadzi się w cieście. Pozostałe składniki łączymy w misce, pamiętając, aby woda była gorąca, i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zagniatamy je do momentu, aż po przekrojeniu będzie miało jednolitą strukturę, po czym foliujemy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Kacze udka doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do wystygnięcia (ważne, żeby odlać tłuszcz, który się wytopił). Orzechy i żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie mięso oddzielone od kości razem ze skórą, namoczoną żurawinę i orzechy mielimy w maszynce o średnich oczkach. Czerwoną cebulę drobno siekamy i smażymy na części pozostawionego tłuszczu z kaczki, po czym dodajemy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, świeżym majerankiem i pozostałym tłuszczem z pieczenia. Gdy farsz stanie się jednolitą masą, odstawiamy go do lodówki na 15 min, aby odrobinę stężał. Po wyjęciu ciasta z lodówki kroimy je na mniejsze porcje i wałkujemy na placki o grubości ok. 3 mm, a następnie wycinamy krążki średniej wielkości, układamy na nich sporą ilość farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy, jak każe tradycja, czyli ok. 3 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli najlepiej udek, są zdecydowanie lepsze niż piersi, bardziej soczyste i pełne smaku. Naszym zdaniem najlepiej je upiec, ponieważ ugotowane zbyt dużo smaku zostawiają w wodzie, a chcemy, żeby pozostał on w farszu. Można również użyć udek zmielonych na surowo, ale ten pomysł rozwiniemy przy okazji innego przepisu. Pierogi z kaczki, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych uroczystościach, możemy podać okraszone rumianą cebulką, ale świetnie smakują również ze słodko-kwaśną konfiturą, np. żurawinową. To kolejne połączenie, którym możecie zaskoczyć Waszych gości.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Stek wieprzowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Tatar z tuńczyka

Tuńczyk to jedna z najbardziej szlachetnych i cenionych na rynku ryb. Niestety, jest też dość drogi, tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na produkt, który kupujemy. Najlepiej poinformować sprzedawcę w sklepie rybnym, co mamy zamiar przyrządzić – innego kawałka ryby należy użyć do steka, a innego do tatara (będą się one różnić także ceną). Zwracajmy […]

Do 1h Porcja dla 1 Poziom średni
Stek wołowy

Wołowina na naszych stołach gości w zasadzie od zawsze. Niegdyś najczęściej pod postacią gulaszy, potrawek, tzw. smażonek czy tatara, a obecnie coraz częściej pod wpływem zachodnich trendów jako stek. Soczysty i aromatyczny kawałek krwistego mięsa uzależnia od pierwszego kęsa. Wołowina spożywana w tej postaci zyskuje więcej szlachetności, wydobywamy dzięki temu jej prawdziwy smak. Nie każdy […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs