Stek z polędwicy wołowej

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Stek z polędwicy wołowej to najpopularniejsze i najbardziej pożądane w świecie wołowiny danie, bijące rekordy sprzedaży w restauracjach, wyniesione na piedestał przez wielbicieli wołowiny. Dzisiaj kawałek polędwicy można kupić w zasadzie od ręki, a to znaczy, że niedużym nakładem pracy jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować go w domu, przy okazji zamieniając własną jadalnię w wykwintną restaurację.

Składniki

400 g polędwicy wołowej

1 kostka masła

4 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka suszonego estragonu

1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego

sól morska

pieprz młotkowany

olej do smażenia

300 g boczniaków

1 ząbek czosnku

2 szalotki

2 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki tymianku

1\4 cytryny

4 średnie ziemniaki

Przygotowanie

Zaczynamy od wyboru polędwicy. Gdy znajdziemy idealny kawałek, należy go dokładnie umyć pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszyć i pozostawić w temperaturze pokojowej, by mięso się ogrzało przed przygotowaniem.

W tym czasie nastawiamy ziemniaki do gotowania, kroimy je na cztery części, tak abyśmy mogli je później zapiec i podać w całości. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Następnie zajmujemy się masłem, w którym będziemy zapiekać mięso – należy je delikatnie ogrzać, aby dało się rozgnieść, lub (i to jest lepszy sposób) przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach. Do tak przygotowanego masła dodajemy drobno posiekany rozmaryn, sól, drobno posiekany pieprz marynowany oraz suszony estragon. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiając jednolitą masę, którą przekładamy do lodówki, aby stała się plastyczna. Następnie formujemy krążki o grubości 1–2 cm i średnicy zbliżonej do średnicy polędwicy i umieszczamy w zamrażalniku.

Gdy polędwica nabierze temperatury pokojowej (steki powinny ważyć ok. 180 g), doprawiamy ją grubą solą oraz pieprzem młotkowanym, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Robimy to na dużym ogniu, obsmażając z każdej strony, tak aby mięso się zamknęło i lekko zrumieniło, a następnie przekładamy je do głębokiej blaszki lub naczynia do zapiekania. Na patelni po polędwicy smażymy ugotowane ziemniaki (pozostało na niej dużo smaku, który posłuży do aromatyzowania ziemniaków). Obsmażone ziemniaki przekładamy do naczynia ze stekami, następnie na każdej polędwicy kładziemy stężały w zamrażarce krążek masła ziołowego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 12 min. W tym czasie umyte i osuszone boczniaki kroimy w paski, a na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili dorzucamy grzyby, tymianek i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aby boczniaki się zrumieniły. Gdy tak się stanie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.

Gdy czas przeznaczony na pieczenie upłynie, polędwica powinna być już gotowa – stek musi być jędrny i sprężysty (jeśli mamy termometr do mięsa, to możemy sprawdzić, czy temperatura w środku wynosi od 62 a 66 stopni). Mięso odkładamy na kilka minut, aby odpoczęło, dzięki temu jego temperatura się wyrówna i soki nie uciekną na talerz podczas jedzenia.

Możemy serwować – wykładamy na talerz przypieczone ziemniaki, które piekły się w maśle razem z polędwicą, smażone i chrupiące ziemniaki oraz nasz stek z polędwicy wołowej, na koniec podajemy ulubiony sos. jak np. sos pieprzowy

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych kawałkach wołowiny. Niestety, ze względu na walory smakowe oraz fakt, że w całej tuszy jest jej tak mało, to też najdroższy kawałek wołowiny. Możemy więc śmiało powiedzieć, że to najbardziej  pożądany i poszukiwany kawałek wołowiny. Nadaje się więc idealnie na wyjątkowe dania podawane przy wyjątkowych okazjach. Z doświadczenia wiemy, że w restauracjach polędwica wołowa bije rekordy popularności i odpowiednio przygotowana jest gwarancją dobrej sprzedaży. Ale czy można tak szlachetny kawałek mięsa przyrządzić w domowych warunkach tak, aby był w stanie konkurować z tymi przygotowywanymi przez doświadczonych szefów kuchni w restauracjach?  Pokażemy Wam, jak przyrządzić wybitny stek z polędwicy pieczony w maśle ziołowym. Podamy go ze smażonymi boczniakami i ziemniakami pieczonymi razem z polędwicą.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Stek wieprzowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs