„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze lodówki przed świętami. Tatar nie wymaga marynowania, jest prostszy do zjedzenia w towarzystwie dodatków i z pewnością pozwala nam na pokazanie tego pospolitego produktu w dużo bardziej wyszukany sposób.
Tatar ze śledzia gości na naszych rodzinnych stołach równie często, jak ten w tradycyjnej wersji. Was również namawiamy do tego, abyście odkryli tę rybę raz jeszcze, tym razem w wersji siekanej. A wybierając dodatki, puśćcie wodze wyobraźni. Kreatywność w kuchni pozwala na wielokrotne odkrywanie tych samych smaków na nowo.