Tatar ze śledzia

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Śledź jest z nami przez całe życie. W Polsce rodzinna uroczystość, biznesowa rozmowa czy spotkanie ze znajomymi bardzo często odbywają się w towarzystwie właśnie tej jednej z najbardziej charakterystycznych ryb. Śledzia z cebulą znają wszyscy, ale czy tatar ze śledzia jest równie popularny? Przygotujemy przekąskę z produktu, o którym wydawać by się mogło, wszystko już powiedziano. Ale po zjedzeniu naszego tatara ze śledzia ze smażonymi podgrzybkami odkryjecie go na nowo.

Składniki

6 filetów śledziowych solonych

4 suszone podgrzybki (namoczone i ugotowane)

3 cebule szalotki

1 łyżka musztardy gorczycowej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 jajko ugotowane na twardo

sól i pieprz od smaku

olej do smażenia

sok z połowy cytryny

2 łyżki śmietany 30%

2 kromki chleba razowego

1 ogórek kiszony

Przygotowanie

Przygotowywanie tatara ze śledzia rozpoczynamy od namoczenia śledzia, wkładamy go do zimnej wody na ok. 4 godz. W tym czasie wodę wymieniamy przynajmniej cztery razy, a następnie odcinamy kawałek śledzia i próbujemy, czy nie jest za słony. Jeśli jest już dobry, to wyjmujemy go z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem. Następnie bardzo drobno siekamy (możemy również siekać i rozcierać po desce) i przekładamy do miski. Ugotowane suszone podgrzybki kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym przez ok. 10 min smażymy na patelni razem z jedną posiekaną szalotką, aby woda z grzybów odparowała i aby stały się lekko chrupiące. Następnie grzyby studzimy i zimne dodajemy do śledzia. Resztę szalotek drobno siekamy i dodajemy do miski ze śledziem, trafiają tam również musztarda gorczycowa, śmietanka oraz natka. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie dodajemy ugotowane jajko starte na tarce o małych oczkach oraz drobno pokruszony chleb razowy. Całość ponownie mieszamy, tym razem delikatnie łyżką, aby dodane składniki spowodowały, że tatar stanie się bardziej puszysty. Danie doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy na talerzu z cienkimi plasterkami ogórka kiszonego. Dekorujemy koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze lodówki przed świętami. Tatar nie wymaga marynowania, jest prostszy do zjedzenia w towarzystwie dodatków i z pewnością pozwala nam na pokazanie tego pospolitego produktu w dużo bardziej wyszukany sposób.

Tatar ze śledzia gości na naszych rodzinnych stołach równie często, jak ten w tradycyjnej wersji. Was również namawiamy do tego, abyście odkryli tę rybę raz jeszcze, tym razem w wersji siekanej. A wybierając dodatki, puśćcie wodze wyobraźni. Kreatywność w kuchni pozwala na wielokrotne odkrywanie tych samych smaków na nowo.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Stek wieprzowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs