Pierogi z mięsem

Do 2h godz.
6 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na obiad. Duża ilość soczystego, pełnego smaku farszu zamkniętego w sprężystym, niezbyt grubym, ale i niezbyt cienkim cieście. Okraszone rumianą cebulką to przepis na kulinarny sukces.

Składniki

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

370 ml gorącej wody

2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju roślinnego

1 jajko

Farsz:

0,5 kg karkówki wieprzowej

0,5 kg szpondra wołowego bez kości

4 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

pół gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

kawałek kory cynamonu, ok. 1 cm (opcjonalnie)

1 ząbek czosnku

2 kajzerki namoczone w wywarze z gotowania mięsa

1 biała cebula

1 szklanka wywaru mięsnego (może być z gotowania naszego mięsa)

3 łyżki rozpuszczonego masła

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz i papryka mielona słodka do smaku

Okrasa:

1 biała cebula

1 łyżka majeranku

2 łyżki smalcu

sól i pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do garnka z 2 l wody wrzucamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, anyż i cynamon. Zagotowujemy i wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięso (kostka ok. 5 x 5 cm). Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a następnie wyjmujemy je i studzimy. Wywar z gotowania pozostawiamy na ogniu, żeby dalej się redukował, niech odparuje przynajmniej o połowę. W tym czasie w misce ręcznie lub w mikserze z hakiem wyrabiamy ciasto, do mąki dodając sól, jajko, olej i wodę (ważne, żeby była gorąca, zaparzy nam od razu ciasto, co sprawi, że będzie ono bardziej sprężyste). Gdy ciasto będzie miało jednolitą masę, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. 30 minut, nabierze wtedy plastyczności. Wystudzone mięso mielimy w maszynce o średniej wielkości oczkach razem z namoczonymi bułkami, po czym przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekane i przesmażone czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dokładnie mieszamy, dodajemy również siekaną natkę, pół szklanki bulionu i rozpuszczone masło. Farsz musi być dobrze wyrobiony. Ciasto wyjęte z lodówki kroimy na mniejsze porcje i wałkujemy na placki o grubości ok. 3 mm (zbyt cienkie może się rwać podczas dalszej obróbki). Wycinamy krążki średniej wielkości, np. szeroką  szklanką. Trzymając ciasto na dłoni, kładziemy farsz na środek tak, żeby zapełniał centralną część, a krawędzie smarujemy odrobiną wody i zlepiamy pieroga. Większą ilość pierogów gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia ich na wierzch. Wyjmujemy na talerz i polewamy okrasą z cebulki usmażonej na smalcu z majerankiem

.

 

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W zasadzie do każdego farszu na pierogi z mięsem możemy dodać składnik, który zapewni mu większą soczystość, np. namoczoną bułkę i bulion z gotowanego mięsa. Takie pierogi z mięsem świetnie smakują również po odsmażeniu. Warto wtedy pamiętać o jajku w cieście, dzięki niemu powstanie chrupiąca skórka. Jeśli mamy zaś w zwyczaju tylko pierogi z mięsem gotować, ciasto może zawierać mąkę, sól i gorącą wodę. To wystarczy do stworzenia pysznego ciasta, które ma za zadanie przenieść pełnię smaku i soczystość farszu na nasz talerz. Warto pomyśleć również o okrasie, która zwieńczy danie, naszym faworytem jest smażona cebulka z dodatkiem majeranku lub wytopionego i chrupiącego wędzonego boczku.

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Stek wieprzowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Tatar z tuńczyka

Tuńczyk to jedna z najbardziej szlachetnych i cenionych na rynku ryb. Niestety, jest też dość drogi, tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na produkt, który kupujemy. Najlepiej poinformować sprzedawcę w sklepie rybnym, co mamy zamiar przyrządzić – innego kawałka ryby należy użyć do steka, a innego do tatara (będą się one różnić także ceną). Zwracajmy […]

Do 1h Porcja dla 1 Poziom średni
Stek wołowy

Wołowina na naszych stołach gości w zasadzie od zawsze. Niegdyś najczęściej pod postacią gulaszy, potrawek, tzw. smażonek czy tatara, a obecnie coraz częściej pod wpływem zachodnich trendów jako stek. Soczysty i aromatyczny kawałek krwistego mięsa uzależnia od pierwszego kęsa. Wołowina spożywana w tej postaci zyskuje więcej szlachetności, wydobywamy dzięki temu jej prawdziwy smak. Nie każdy […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs