Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W zasadzie do każdego farszu na pierogi z mięsem możemy dodać składnik, który zapewni mu większą soczystość, np. namoczoną bułkę i bulion z gotowanego mięsa. Takie pierogi z mięsem świetnie smakują również po odsmażeniu. Warto wtedy pamiętać o jajku w cieście, dzięki niemu powstanie chrupiąca skórka. Jeśli mamy zaś w zwyczaju tylko pierogi z mięsem gotować, ciasto może zawierać mąkę, sól i gorącą wodę. To wystarczy do stworzenia pysznego ciasta, które ma za zadanie przenieść pełnię smaku i soczystość farszu na nasz talerz. Warto pomyśleć również o okrasie, która zwieńczy danie, naszym faworytem jest smażona cebulka z dodatkiem majeranku lub wytopionego i chrupiącego wędzonego boczku.