Uniwersalne bułki do burgerów

Do 2h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Prosty przepis na niesamowite bułki do burgerów. Po spróbowaniu ich ciężko wrócić do bułek ze sklepu.

Składniki

1 kg mąki

580 ml wody o temperaturze pokojowej

18 g soli

25 g suszonych drożdży

100 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko (do smarowania)

 

Posypki:

ziarna kolendry

biały sezam

czarnuszka

boczek wędzony

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (zostawiamy trochę mąki do podsypywania w trakcie zagniatania). Następnie wlewamy wodę i masło, dobrze wyrabiamy (możemy zrobić to ręcznie lub użyć miksera z tzw. hakiem).

Gdy ciasto będzie już sprężyste i jednolite, odstawiamy je do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką  misce w ciepłe miejsce (możemy do tego użyć piecyka ustawionego na 40 st., pamiętajmy jednak o pozostawieniu uchylonych drzwi). Po ok. 30 min, gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyjmujemy miskę, uderzamy w centralnym punkcie, aby ciasto opadło, wyjmujemy ciasto z miski i wygniatamy raz jeszcze.

Następnie ponownie wkładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 20 min. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na porcje (mniej więcej wielkości pięści), formujemy kulki i układamy na blaszce obsypanej mąką, nie zapominając o zachowaniu między nimi odpowiedniej odległości. Następnie przykrywamy bułki ściereczką i odstawiamy.

Gdy wyraźnie wyrosną, smarujemy je dokładnie za pomocą pędzla roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi składnikami i wstawiamy na 15 min do pieca rozgrzanego do 200 stopni.

 

Bułki do burgerów to bardzo ważny, a właściwie (zaraz po mięsie) najważniejszy składnik burgera. Puszyste, maślane i drożdżowe – warto nauczyć się przygotowywać bułki do burgerów, wzbogacić je o ulubione składniki i zadbać o to, żeby zawsze były świeże i oryginalne. Przedstawiamy uniwersalny i sprawdzony przepis na pyszne i proste w przygotowaniu bułki do burgerów. Dzięki niecodziennym posypkom wykończymy je tak, aby stały się naszymi ulubionymi.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs