Stek z tuńczyka

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Tuńczyk to bardzo wdzięczny i prosty w przygotowaniu produkt, który doskonale czuje się z różnymi dodatkami, np. owocami, pikantnymi sosami czy czarnym pieprzem. Pokażemy Wam, jak przygotować stek z tuńczyka z wybranym przez nas dodatkiem, czyli pikantną salsą owocowo-warzywną.

Składniki

400 g polędwicy z tuńczyka (1 stek powinien ważyć ok. 180 g–200 g)

5 łyżek sosu sojowego jasnego

2 cm obranego imbiru

2 łyżki białego sezamu

olej do smażenia

Salsa:

1\4 ananasa

2 średnie szalotki

1 papryczka chilli

2 pomidory

1 nieduży ogórek

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie

Zaczynamy od wyboru tuńczyka: stek powinien mieć grubość od 1 cm do 2 cm, a mięso charakteryzować się jednolitym kolorem, bez białych włókien pomiędzy strukturą mięsa (są one niepożądane, ponieważ po usmażeniu staną się dość twarde i mogą się delikatnie ciągnąć, przez co stek nie będzie miękki i aksamitny). Tuńczyka należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie zamarynować – możemy puścić wodze fantazji, ponieważ ta ryba znosi wiele różnych smaków marynat, od ostrego pieprzu młotkowanego i chilli po słodkie miodowe glazury… My nadamy jej orientalnych aromatów.

Dobrze osuszoną rybę przekładamy na talerz i dokładnie wcieramy w nią sos sojowy, a następnie obsypujemy drobno posiekanym imbirem, który również dokładnie wklepujemy, aby delikatnie wszedł w mięso. Tuńczyka odkładamy na bok na 15 min, aby się zamarynował. W tym czasie zajmujemy się salsą. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na cztery części, po czym pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Papryczki chilli pozbawiamy nasion, drobno siekamy i dodajemy do pomidorów, dobrze umytego ogórka kroimy na cztery części, wycinamy z niego gniazda i kroimy w taką samą kostkę jak pomidory. Szalotkę drobno siekamy, a ananasa obieramy, oczyszczamy i wycinamy z niego zdrewniały środek, po czym również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy sosem rybnym, olejem sezamowym, posiekaną kolendrą oraz odrobiną oliwy z oliwek, mieszamy raz jeszcze i wkładamy do lodówki, aby salsa się schłodziła.

Gdy salsa się schłodzi, a tuńczyk zamarynuje, przychodzi czas na smażenie. Należy robić to bardzo uważnie, ponieważ sukces całego dania zależy od tego, czy nie przeciągniemy steka. Zamarynowaną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie obsypujemy sezamem, który po usmażeniu nada jej chrupkości na wzór przypieczonej skórki. Tak przygotowaną rybę kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Co ważne, kładziemy i nie ruszamy, ponieważ zależy nam, aby mięso się przysmażyło niczym prawdziwy stek. Smażymy ok. 1 min, obserwując bok i to, jak głęboko mięso się ścina. Gdy obwódka dojdzie do 1\4 steka, przekręcamy go i robimy to samo, co poprzednio. Następnie zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią na 1 min, aby mięso w środku przejęło trochę temperatury z brzegów. Po tym czasie stek kroimy na pół, w środku powinien być tylko ciepły, ale wciąż surowy – wówczas pozostanie miękki i soczysty. Układamy go na talerzu i podajemy w towarzystwie schłodzonej salsy i ulubionego dodatku, np. ryżu lub kuskusu.

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do którego należą wszystkie części wołowiny stekowej z kością lub bez kości. Po odpowiednim przygotowaniu polędwica z tuńczyka przypomina raczej połączenie średnio wysmażonej wołowiny z delikatną strukturą i słodyczą ryby niż klasyczny, mocno wysmażony biały kawałek ryby. Tuńczyk jest bardzo wdzięcznym i prostym w przygotowaniu produktem, który doskonale czuje się z różnymi dodatkami, np. owocami, pikantnymi sosami czy czarnym pieprzem. Jest też bardzo wrażliwy na temperaturę, a granica pomiędzy pysznym, soczystym i średnio wysmażonym stekiem z tuńczyka a totalną klapą, czyli kawałkiem przesmażonej ryby skrzypiącej w zębach niczym tektura, jest bardzo cienka. Pokażemy Wam, jak przygotować stek z tuńczyka z wybranym przez nas dodatkiem, czyli pikantną salsą owocowo-warzywną.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Do 1h Porcja dla 4 Poziom średni
Stek wieprzowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs