Kurczak to mięso, które doskonale sprawdza się w roli zamiennika tradycyjnej wołowiny w hamburgerach. Często sięgamy po nie, gdy tworzymy takie kanapki jak burger z kurczakiem dla swoich pociech. Dzieci uwielbiają delikatnego kurczaka, którego możemy połączyć ze słodkim ananasem, świeżymi warzywami czy najróżniejszymi sosami. Oczywiście, taki burger z kurczakiem nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci. Dorośli również uwielbiają jego uniwersalny i skory do niezliczonej ilości połączeń smak. To tzw. pewniak na imprezach – nie ma obawy, że ktoś go nie lubi. Kurczaka w hamburgerach najczęściej spotykamy pod postacią opanierowanej i usmażonej piersi z dodatkami, ale tradycja burgera nakazuje, aby było to soczyste i pełne smaku mielone mięso w formie kotleta. I my, wierni tej tradycji, myśląc o kurczaku, sięgamy po mięso z jego najbardziej soczystych części, czyli uda, udka i podudzia. Grubo zmielone, co pozwoli nam w pełni cieszyć się delikatnym smakiem i soczystością kurczaka.