Pikantny burger z kurczaka z sałatką coleslaw

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Świetny przepis na piorunująco pikantnego hamburgera z kurczaka. W tej wersji raczej dla dorosłych, ale dodając odrobinę mniej chilli, z powodzeniem można go dopasować do każdego gustu.

Składniki

250 g mielonego uda kurczaka

1 jajko

sól i pieprz

świeża papryczka chilli lub habanero (dla wielbicieli ostrości)

łyżeczka mielonej słodkiej papryki

bułka do hamburgera (link do przepisu)

2 plastry wędzonego boczku

domowy ketchup (link do przepisu)

kilka plastrów pomidora

ogórek konserwowy

Sałatka:

150 g poszatkowanej białej kapusty

50 g tartej marchewki

sól i pieprz

łyżka posiekanej białej cebuli

2 łyżeczki majonezu

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

łyżeczka octu jabłkowego

pół łyżeczki miodu

Przygotowanie

Zaczynamy od sałatki, ponieważ powinna chwilę odstać w lodówce. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Gdy zmięknie, odlewamy wodę, która się pojawiła, i dodajemy majonez, cebulę, natkę, ocet oraz miód. Starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły.

W tym czasie zaczynamy wyrabiać mięso. Dodajemy do niego jajko, sól, pieprz, mieloną paprykę i drobno posiekane chilli (jego ilość zależy od tego, jak pikantne potrawy lubimy). Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą i mięso uzyska jednolitą strukturę. Formujemy kotleta w kształcie kuli i spłaszczamy od góry, aż osiągniemy grubość ok. 2,5–3 cm. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 3 min z każdej strony i gdy nabierze złocistego koloru, przekładamy do piekarnika ustawionego na 200 st. na 6–7 minut. Na tej samej blaszce pieczemy plastry boczku, które powinny stać się chrupiące.

Składanie burgera rozpoczynamy od przekrojenia bułki. Obie połówki wkładamy do piekarnika, żeby się zrumieniły. Na dolnej części bułki układamy sałatkę, następnie chwilę wcześniej wyjętego z pieca kotleta i bekon, na koniec plastry ogórka i pomidora, a całość zamykamy drugą częścią bułki posmarowaną ketchupem domowej roboty.

Kurczak to mięso, które doskonale sprawdza się w roli zamiennika tradycyjnej wołowiny w hamburgerach. Często sięgamy po nie, gdy tworzymy takie kanapki jak burger z kurczakiem dla swoich pociech. Dzieci uwielbiają delikatnego kurczaka, którego możemy połączyć ze słodkim ananasem, świeżymi warzywami czy najróżniejszymi sosami. Oczywiście, taki burger z kurczakiem nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci. Dorośli również uwielbiają jego uniwersalny i skory do niezliczonej ilości połączeń smak. To tzw. pewniak na imprezach – nie ma obawy, że ktoś go nie lubi. Kurczaka w hamburgerach najczęściej spotykamy pod postacią opanierowanej i usmażonej piersi z dodatkami, ale tradycja burgera nakazuje, aby było to soczyste i pełne smaku mielone mięso w formie kotleta. I my, wierni tej tradycji, myśląc o kurczaku, sięgamy po mięso z jego najbardziej soczystych części, czyli uda, udka i podudzia. Grubo zmielone, co pozwoli nam w pełni cieszyć się delikatnym smakiem i soczystością kurczaka.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs