Strogonow rybny

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Strogonow rybny? Czy to w ogóle ma sens… Oczywiście, że tak! Pokażemy Wam, jak przygotować jedno z najsłynniejszych dań jednogarnkowych na świecie, którego bazą z założenia jest wołowina (lub wariacje na temat innych mięs), w wersji rybnej. My użyjemy dorsza.

Składniki

400 g fileta z dorsza

pół łyżeczki mielonego imbiru

200 g pieczarek

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

pół pora

3 łyżki przecieru pomidorowego

pół szklanki białego wina

0,5 l bulionu rybnego link do przepisu

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 pęczek natki pietruszki

150 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

pół szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki kolendry mielonej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Filet z dorsza dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm. Następnie marynujemy w imbirze, soli i pieprzu, oprószamy mąką i smażymy na głębokiej patelni lub w rondlu po ok. 2 min z każdej strony. Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plastry – do momentu, aż odparuje płyn, który pojawi się na patelni. Po zdjęciu pieczarek na olej wrzucamy pokrojone w piórka cebulę oraz pora, gdy się zeszklą, dodajemy czosnek, paprykę łagodną i ostrą oraz mieloną kolendrę, a po kilku minutach usmażone wcześniej pieczarki i przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą, dodajemy białe wino (powinno odparować o trzy czwarte), po czym wlewamy bulion rybny i gotujemy kolejnych 10 minut. Po tym czasie powstałą bazę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem, zmniejszamy ogień i zaprawiamy kwaśną śmietaną (wcześniej ją hartując). Po kolejnych 5 min dodajemy usmażonego wcześniej dorsza, czekamy kilka minut, by doszedł w sosie, obsypujemy natką pietruszki i doprawiamy cytryną. Serwujemy z pieczywem lub ryżem.

 

Strogonow rybny? Czy to w ogóle ma sens… Oczywiście, że tak! Pokażemy Wam, jak przygotować jedno z najsłynniejszych dań jednogarnkowych na świecie, którego bazą z założenia jest wołowina (lub wariacje na temat innych mięs), w wersji strogonow rybny, my użyjemy dorsza. W dzisiejszych czasach wielu miłośników kuchni z różnych powodów nie jada mięsa, ale czemu odmawiać im takich doznań kulinarnych jak doskonale przygotowany strogonow? Uchylamy rąbka tajemnicy, jak przemycić rybę do tej jakże mięsnej potrawy. Dzięki wykorzystaniu podobnych dodatków otrzymamy danie, które stanie w jednym szeregu z uznanym już na świecie strogonowem wołowym. Ale nazwiemy je strogonow rybny.

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs