Boeuf Strogonow

Do 1h godz.
3 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Boeuf Strogonow to danie, które doczekało się tylu odsłon, ilu jest kucharzy lub gospodyń w naszym kraju… (i nie tylko w naszym). Prawda jest taka, że to potrawa przede wszystkim bardzo prosta, opierająca się na połączeniu zaledwie kilku składników. Ta kombinacja wołowiny, cebuli, pieczarek, musztardy i gęstego sosu z kwaśną śmietaną jest gwarancją sukcesu na każdej domowej uroczystości.

Składniki

600 g polędwicy wołowej (możemy użyć ligawy lub rostbefu)

1,5 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

2 duże cebule

1 ząbek czosnku

5 dużych pieczarek

2 gałązki rozmarynu

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej, np. dijon)

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru

0,5 l bulionu (najlepiej wołowego)

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

3 średniej wielkości ogórki kiszone

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie

Polędwicę wołową kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i długości ok. 5 cm, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, posiekany rozmaryn oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.                                             

Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, na którym smażymy pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plastry lub cząstki pieczarki. Wszystkie składniki smażymy razem ok. 5 min, a następnie zdejmujemy z patelni.

Na patelni po warzywach smażymy pokrojone i zamarynowane mięso, tak aby zrumieniło się z każdej strony, następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę i smażymy kolejnych kilka minut, po czym całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy kolejnych kilka minut.

Gdy płyn zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie, dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Po ponownym zagotowaniu dolewamy zahartowaną wcześniej śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprowadzamy do wrzenia, po raz ostatni doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem.

Gotowego strogonowa podajemy w misce lub talerzu, obsypanego z wierzchu cienkimi plastrami ogórków kiszonych, z łyżką kwaśnej śmietany i pieczywem.

Boeuf Strogonow to danie, które doczekało się tylu odsłon, ilu jest kucharzy lub gospodyń w naszym kraju… (i nie tylko w naszym).

„Boeuf Strogonow” (pisownia oryginalna: boeuf – z francuskiego wołowina; Strogonow to nazwisko rosyjskiego generała Aleksandra Strogonowa, danie ma bowiem rosyjskie korzenie) oznacza polędwicę wołową smażoną z pieczarkami, w sosie z przecieru pomidorowego i cebuli – tak opisują to nowe źródła. Z historycznych podań dowiemy się jednak, że w latach, gdy danie to powstawało, pieczarek nie zbierano, używano tylko grzybów szlachetnych (takich jak rydze lub borowiki), a strogonow był raczej gulaszem z grzybami, duszonym w wodzie po ich gotowaniu z dodatkiem pomidorów i warzyw. Przez lata przepis ten wyewoluował w danie dużo bardziej dopracowane i obecnie znamy je najczęściej pod postacią potrawki z wołowiny pokrojonej w charakterystyczne paski (najlepiej polędwicy wołowej), cebuli, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz śmietany, wykończone cienkimi plastrami ogórków kiszonych oraz natką pietruszki.

Dziś spotykamy się ze strogonowem przygotowywanym z każdego rodzaju mięs, a nawet z ryb… Ale o tym innym razem, dziś opowiemy, jak przygotować ten klasyczny z polędwicy wołowej w naszej autorskiej i bardzo prostej odsłonie.

 

 

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs