Sos żurawinowy do mięsa

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Sos żurawinowy, czyli pyszna klasyka do pieczonych mięs, pasztetów czy drobiu. Ale nie tylko. W tym wydaniu zaskoczy Was również jako sos do steków, a jego orientalny smak rozpali Waszą kulinarną wyobraźnię.

Składniki

250 g żurawiny świeżej lub mrożonej

2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżeczka oleju

200 ml wody

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka posiekanego imbiru

50 ml wiśniówki

szczypta soli

1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie

W garnku z rozgrzaną odrobiną oleju smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy żurawinę oraz łyżkę cukru i smażymy na dużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Następnie dodajemy wiśniówkę, imbir i wodę, po czym zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż owoce zaczną się rozgotowywać, a sos – gęstnieć. W kolejnym kroku dodajemy skórkę z pomarańczy, odrobinę soli i całość miksujemy blenderem na gładką masę (w zależności od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać, odstawiamy go na palnik i wolno gotujemy, aby dalej gęstniał, lub pozostawiamy w takiej postaci – osobiście wolimy, gdy sos jest bardziej lejący). Jeśli chcemy podawać go na zimno, pamiętajmy, że za sprawą pektyn zawartych w żurawinie sos po wystudzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje. Oto szybki i prosty w przygotowaniu żurawinowy sos  do mięsa w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Sos żurawinowy do mięsa największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii, gdzie żurawinę uwielbia się pod każdą postacią. Słodko-kwaśny smak żurawiny pozwolił jej na dobre zagościć również na polskich stołach i już od dłuższego czasu sos żurawinowy do mięsa nie jest dla nas zaskoczeniem. Z powodzeniem dodawany do potraw z drobiu, wieprzowiny, ale również pasztetów czy przetworów z ryb. Serwowany na zimno lub na ciepło. W naszym wydaniu będzie to wzbogacony orientalnym smakiem imbiru i pomarańczy żurawinowy sos do mięsa. Z powodzeniem możemy go wykorzystać jako sos do steków – zwłaszcza bavette czy popularnego hangera, czyli steka rzeźnika, nasz sos świetnie uzupełnia ich mniej intensywny smak. To niecodzienne połączenie, którym możemy zaskoczyć znajomych w trakcie wspólnego grillowania czy innej okazji. Dzięki możliwości wykorzystania zarówno świeżych, jak mrożonych owoców ten sos może nam towarzyszyć przez cały rok.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs