Domowy ketchup

Do 1h godz.
10 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Ketchup – każdy zna jego smak, lecz niewielu potrafi przyrządzić go samodzielnie. Oto prosty przepis na najpyszniejszy ketchup na świecie

Składniki

1 kg pomidorów (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)

3 duże czerwone cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

50 ml octu jabłkowego

1 suszona śliwka

1 łyżeczka suszonego oregano

pół łyżeczki posiekanego chilli

pół łyżeczki cząbru

pół łyżeczki ziaren gorczycy

sól i pieprz do smaku

50 ml sosu worchester

Przygotowanie

Pomidory parzymy we wrzątku, następnie chłodzimy w zimnej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę, po czym kroimy w dość drobną kostkę i razem z nasionami odkładamy na bok. Do rozgrzanego garnka wsypujemy brązowy cukier – gdy powstanie karmel, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli i puści odrobinę wody, zaczynamy mieszać wszystkie składniki i wrzucamy pokrojone pomidory, po czym ponownie dokładnie mieszamy i dodajemy: suszoną śliwkę, oregano, cząber, chilli, ziarna gorczycy, sos worchester i ocet. Gotujemy na wolnym ogniu min. 1,5–2 godz. (im dłużej, tym lepiej). Po upływie tego czasu sos miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, odrobiną octu. Następnie przecieramy przez drobne sito, aby pozbyć się pestek i resztek ziół. Jeszcze gorący ketchup wlewamy do słoiczków i zakręcamy je. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nim dłużej. Przechowujemy w lodówce.

Ketchup własnej produkcji to skarb w kuchni. Warto zadbać o to, aby był zdrowy i naturalny. Ketchup (czyli po prostu sos pomidorowy z przyprawami) to chyba najpopularniejszy sos na zimno na świecie. Za jego ojczyznę uważa się Stany Zjednoczone, ale nie jest to do końca prawda. Choć pod aktualną pomidorową postacią rzeczywiście wymyślili go Amerykanie, to jest to tylko jego kolejne wcielenie. Przybył do nas z Chin, początkowo produkowano go z fermentowanych fragmentów ryb i z pewnością nie smakował tak dobrze jak dzisiaj. Ketchup jest używany w zasadzie w każdej kuchni na świecie. Zazwyczaj kupujemy go w sklepach i nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo przygotować domowy ketchup samodzielnie. Dzięki naszemu przepisowi przekonacie się, jak można uzupełnić spiżarnię o kolejny produkt własnej produkcji.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs