27 stycznia, 2021

Jak wybrać AGD do kuchni?

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule. Każdy z nas oczekuje od kuchni i sprzętów w niej zainstalowanych czegoś innego – dla jednych liczy się funkcjonalność, dla innych design, a jeszcze inni stawiają na całkowitą automatyzację. Dobierając sprzęt AGD do Waszej kuchni, weźcie zatem pod uwagę konkretne potrzeby i oczekiwania domowników związane ze stylem życia i przyzwyczajeniami rodziny. Pamiętajcie jednak, że pozostają jeszcze kwestie generalne związane z urządzaniem wnętrz – tak samo istotne dla wszystkich, którzy pragną właściwie wyposażyć kuchnię. Mamy nadzieję, że nasze poparte doświadczeniem porady (jesteśmy świeżo po aranżacji naszych domowych kuchni) pomogą Wam uniknąć rozczarowań i niepotrzebnych wydatków.

Przede wszystkim zastanówcie się nad tym:

  • jaki sprzęt koniecznie powinien się znaleźć w Waszej kuchni (uwzględnijcie przy tym wielkość pomieszczenia),
  • które elementy wyposażenia kuchni zostaną zabudowane, a które – nie.

Po udzieleniu sobie odpowiedzi na te pytania przyjdzie czas na dobór mebli.

Przed pójściem do sklepu warto mieć już w głowie plan aranżacji kuchni i chociażby pobieżne rozeznanie w asortymencie dostępnym na rynku. Dzięki temu będziecie w stanie prowadzić rzeczową rozmowę z ekspedientem, unikniecie straty czasu, niepotrzebnych błędów, a przede wszystkim – nie dacie się namówić na kupno sprzętów niedostosowanych do Waszych potrzeb.

Do dzieła

Oto kilka najważniejszych kwestii (bez wgłębiania się w szczegółowe parametry), na które warto zwrócić uwagę, dokonując wyboru sprzętu AGD do kuchni:

Lodówka

Lodówka to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Wybór lodówki nie należy do łatwych, ponieważ na rynku znajdziemy wiele rodzajów tych urządzeń posiadających różnorakie funkcje (zwłaszcza wśród lodówek nie do zabudowy).

Podstawową funkcją, w którą w dzisiejszych czasach powinna być wyposażona lodówka, jest tzw. no frost, czyli funkcja, dzięki której możemy zapomnieć o przykrej konieczności rozmrażania zaszronionych lodówek. Ważne, aby dotyczyła ona zarówno komory lodówki, jak i zamrażarki. Minusem takich systemów jest to, że z powodu zwiększonej cyrkulacji powietrza i eliminacji wilgoci łatwiej się wysuszają. Oznacza to, że żywność w nich przechowywaną należy lepiej zabezpieczać – nie wolno zapominać o foliowaniu jedzenia i używaniu specjalnych pojemników do żywności.

Bardzo ważne jest również dostosowanie rozmiaru lodówki do Waszych potrzeb. Wybór zbyt dużego urządzenia skutkuje tym, że nie wypełniamy go w całości i chłodzimy puste pułki, co jest nieekologiczne i nieekonomiczne. Podobny problem wiąże się z zamrażarką przy lodówce, choć w tym przypadku uważamy, że bardziej praktyczne są lodówki tzw. side by side (zamrażarka umieszczona z boku, a nie na dole – jak w większości przypadków). Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim to, że tego typu zamrażarka charakteryzuje się większą liczbą półek niż szuflad (a jak wiadomo, niewielkie pojemniki z jedzeniem bardzo łatwo gubią się w czeluściach szuflady).

Następnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, wybierając lodówkę, jest klasa energooszczędności E (dawniej: A+), D (dawniej: A++) lub C (dawniej: A+++). Gdy przeliczyliśmy dokładnie różnicę w cenie między dwiema sąsiednimi klasami a oszczędnością związaną z niższym zużyciem prądu, okazało się, że zakup lodówki o wyższej klasie energooszczędności zwróci się po ok. 13 latach. Każdy z Was może wyciągnąć własne wnioski po tym podsumowaniu, pamiętajcie jednak o kwestiach związanych z ochroną środowiska.

Warto przy tej okazji wspomnieć również o lodówkowych gadżetach, np. dozownikach na wodę czy lód. Mogą się przydać, ale da się bez nich żyć. Nie zapomnijcie tylko o tym, że zazwyczaj pomniejszają one zamrażarkę.

Pozostaje kwestia wyglądu i kolorystyki lodówki, ale tę pozostawiamy już Waszej wyobraźni (wspomnimy tylko, że lodówki w czarnym macie trudniej utrzymać w czystości).

Piekarnik

Po pierwsze, jeśli macie oczywiście taką możliwość, to wybierzcie piekarnik do zabudowy, montując go na odpowiedniej wysokości w tzw. słupku (nie będziecie musieli się do niego nachylać czy kucać).

Po drugie,  zwróćcie uwagę na pojemność: 65–75 l będzie w zupełności wystarczające nawet dla dużej rodziny.

Po trzecie, polecamy piekarniki wyposażone w prowadnice teleskopowe, które ułatwiają załadunek i rozładunek piekarnika, zwłaszcza wyjmowanie z niego gorących potraw.

Po czwarte, zastanówcie się, które dodatkowe funkcje piekarnika rzeczywiście okażą się przydatne w Waszej kuchni. My rekomendujemy zakup piekarnika z prawdziwą funkcją pary – polega ona na tym, że wodę podłączamy oddzielnym wężykiem do piekarnika (lub mamy pojemnik do uzupełniania jej), a nie wlewamy do środka komory. Specjalny program do czyszczenia pomoże utrzymać piekarnik w odpowiednim stanie. Na rynku jest wiele technologii do wyboru, my polecamy pyrolizę, ponieważ jest na tę chwilę najskuteczniejsza (piekarnik rozgrzewa się do 500 st., a z brudu pozostaje tylko popiół, który wymiatamy). Istotne są również możliwość regulacji grzania grzałek góra–dół i termoobieg, a także opcja dołączania ich według uznania.  Pozostałe funkcje ułatwiają życie, ale zazwyczaj nie odgrywają wielkiej roli, więc nie warto za nie przepłacać. Ostatnią rzeczą wartą uwagi jest panel – dużo łatwiej korzysta się z panelu z pokrętłami (nawet chowanymi). Panele tylko dotykowe często nie chcą działać, gdy mamy wilgotne ręce, a przecież w kuchni często się to zdarza.

Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka to w kuchni urządzenie dodatkowe, więc nie będziemy jej poświęcać zbyt dużej uwagi. Warto wybrać mikrofalówkę w podobnym stylu, co piekarnik. Jeśli zdecydowaliśmy się na piekarnik w zabudowie, tak samo postąpmy w przypadku mikrofalówki. Będzie dobrze wyglądać i nie zajmie wiele bardzo cennego miejsca na blacie. Pojemność na poziomie 20–25 l w zupełności wystarczy. Funkcje mikrofalówek są zazwyczaj podobne, a najważniejsze z nich to: podgrzewanie, rozmrażanie i grillowanie. Niektórzy producenci oferują jeszcze m.in. parowanie, pieczenie czy termoobieg, ale my stoimy na stanowisku, że nie warto dublować fukcji piekarnika.

Płyta grzewcza

Gazowa czy indukcyjna? Dla nas odpowiedź jest prosta – płyta gazowa, przede wszystkim tańsza w eksploatacji i niestraszny jej brak prądu (trzeba tylko mieć w zanadrzu zapałki).  Pamiętajcie, aby wybierać płytę tradycyjną, a nie taką pod szkłem imitującą indukcję – to chyba najgorszy wybór z możliwych.

Wybór płyt kuchennych jest ogromny, większość z nich charakteryzuje się podobnymi parametrami, warto jednak zwrócić uwagę na kilka udogodnień, np. timer (wyłączy nam palnik po upływie ustawionego czasu), czujnik gotowania (wyłączy palnik, gdy coś wykipi) czy po prostu zabezpieczenie przed dziećmi.

Ważna jest również wielkość i liczba palników, warto zastanowić się nad pięcioma palnikami, zyskujemy wtedy naprawdę duży i przydatny palnik, którego niestraszny nawet największy garnek. Wielkość płyty grzewczej powinniście dobrać do rozmiarów kuchni i do tego, jak często gotujecie.

Niestety, w nowym budownictwie deweloperzy odchodzą od podłączania gazu w kuchni – w takich przypadkach pozostaje indukcja. Wiele osób uważa, że kuchenki indukcyjne są lepsze niż gazowe i rzeczywiście – w pewnych kwestiach mają one przewagę, chodzi np. o szybkość gotowania (jeśli zdecydujecie się na płytę z funkcją booster, to woda faktycznie zagotuje się piorunem, ale później i tak trzeba będzie zredukować moc, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, to woda po prostu wykipi z garnka i opryska kuchenkę (to trochę tak, jakby posiadać piekielnie mocny samochód i jeździć zgodnie z przepisami od 0 do 60 km/h pełen gaz, a potem się tylko toczymy). Przy indukcjach warto również poszukać ciekawej funkcji łączenia palników, która pozwala nam korzystać z naprawdę dużych garnków czy patelni. Warto przypomnieć, że używanie indukcji wiąże się z zakupem przeznaczonych specjalnie do tego typu płyty garnków i patelni.

Zmywarka

Decyzja o zakupie zmywarki jest jak najbardziej słuszna. To skarb w kuchni gwarantujący oszczędność czasu i wody (nawet czterokrotnie mniejsze zużycie wody niż przy ręcznym myciu naczyń). Rozmiar zmywarki dobierajcie zawsze do liczby domowników i wielkości zastawy, na rynku dostępne są dwa standardowe: 45 cm i 60 cm.  Jeśli chodzi o energooszczędność,  to podobnie jak w przypadku lodówek, najbardziej optymalny stosunek ceny do energooszczędności gwarantuje klasa A++. I takich też szukajcie.

Wyciąg

Przed zakupem okapu kuchennego upewnijcie się, jakie są możliwości techniczne Waszej kuchni, a mianowicie: czy jest tam dostęp do komina wentylacyjnego i czy zdołacie się do niego wpiąć. Zakładamy, że tak. Wówczas możecie zakupić okap z wyciągiem – i taki Wam zdecydowanie polecamy – ponieważ umożliwia on pozbycie się zanieczyszczonego powietrza kominem na zewnątrz. Alternatywą jest okap z pochłaniaczem – w tym przypadku to samo przefiltrowane powietrze wraca do kuchni. Pamiętajcie, że moc wyciągu powinna być dostosowana do wielkości kuchni i palników (po wybraniu modelu należy zapoznać się z informacjami producenta dotyczącymi tego, na jaką kubaturę kuchni wystarczająca jest moc danego okapu lub jakich obliczeń trzeba dokonać, aby odpowiednią moc wyciągu dobrać do wielkości naszej kuchni). Pamiętajcie, że im większa moc, tym okap będzie głośniejszy (choć cichy okap to pojęcie względne – jeśli wyciąg na najwyższym biegu generuje ok. 60 dB, to jest akceptowalna wartość).

Nie zapominajcie, że okap to również ozdoba waszej kuchni. Producenci oferują setki wzorów, kolorów i rodzajów oświetlenia.

Udostępnij

Zobacz także

Autor: Bracia Budnik Data: 9 sierpnia 2021
Zdrowe Grillowanie

O tym, jak rozpocząć przygodę z grillowaniem, mieliście okazję przeczytać w naszym ABC grillowania[WA1] . Uznajemy więc, że pierwszy krok na drodze do zostania mistrzem grilla już za Wami i z przyjemnością przedstawiamy kolejny stopień wtajemniczenia – zasady zdrowego grillowania. Oto kilka podstawowych i często zaskakujących trików, dzięki którym jedzenie z grilla będzie znacznie zdrowsze. I […]

co-wrzucamy-na-grilla
Autor: Bracia Budnik Data: 8 czerwca 2021
ABC GRILLOWANIA

Grillowanie, czyli polska tradycja i sport narodowy Opiekanie mięsa nad ogniem z drewna czy żarem z węgla drewnianego to najstarszy sposób obróbki termicznej. Narodził się on tysiące lat temu, stanowił ważny krok na drodze ewolucji i przyczynił się do dominacji człowieka na świecie. I nic dziwnego, że ta miłość do grillowania – bo tak współcześnie […]

Autor: Bracia Budnik Data: 27 stycznia 2021
Naucz się wołowiny

Wołowina… Są osoby, dla których to nie tylko mięso. To styl życia, dziedzina filozofii oraz materiał do nieskończonych eksperymentów kulinarnych, hodowlanych czy podróżniczych. My się właśnie do takich osób zaliczamy. Przez lata pracy w profesjonalnej kuchni mieliśmy okazję poznać wołowinę od podszewki. Aby nauczyć się ją przygotowywać, postanowiliśmy zagłębić się w tajniki hodowli, karmienia i […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs