Tatar z tuńczyka

Do 1h godz.
3 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Tatar z tuńczyka to danie kojarzące się z wykwintnymi restauracjami i wysoką ceną. Nic bardziej mylnego. Pokażemy, jak przenieść restaurację do własnej jadalni. Wystarczy dobry produkt i trochę fantazji lub osoba, która podpowie Wam, jak właściwie się obchodzić z tą szlachetną rybą. I od tego właśnie macie nas. Przed Wami przepyszny i oryginalny tatar z tuńczyka, który powali na kolana nawet urodzonego sceptyka.

Składniki

400 g polędwicy z tuńczyka

2 cm obranego świeżego imbiru

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka sosu ostrygowego

3 cebule szalotki

1 papryczka chilli

1 łyżka sosu sojowego jasnego

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka dobrej jakości oleju, np. rzepakowego

Sałatka:

2 świeże ogórki

150 g miękkiego tofu

4 liście zielonej karbowanej sałaty

1 łyżka posiekanej mięty

1 łyżka uprażonego białego sezamu

1 łyżka oliwy

1 limonka

kilka listków mięty

1 łyżka sosu sojowego

1 papryczka chilli

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia tuńczyka w zimnej wodzie i starannego osuszenia go, tak aby nie zniszczyć struktury mięsa. Następnie uważnie kroimy go w drobną kostkę (nie większą niż 4 mm x 4 mm) i przekładamy do miski.

Imbir, cebulę i papryczkę chilli bez pestek drobno siekamy i wrzucamy do miski z tuńczykiem, dodajemy tam również sosy (rybny, ostrygowy i sojowy) oraz olej sezamowy, kolendrę i dobrej jakości olej rzepakowy. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, tak aby składniki i smaki się połączyły, ale mięso nie zostało przy tym zmiażdżone. Tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę, z którą będziemy podawać naszego tatara z tuńczyka.

Ogórki myjemy, kroimy na cztery części, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je pod skosem w cienkie plastry i przekładamy do miski. Miękkie tofu odciskamy z zalewy i rozkruszamy dłońmi na małe kawałki, po czym wkładamy do naszej miski. Sałatę karbowaną rwiemy na małe listki, miętę siekamy w cienkie nitki, a papryczkę chilli w plastry i dodajemy do reszty składników. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, oliwą i białym sezamem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz, na którym obok sałatki układamy już zamarynowany tatar z tuńczyka. Jako dodatek podajemy jasne pieczywo bądź bułeczki bao z odrobiną sosu śliwkowego.

Tuńczyk to jedna z najbardziej szlachetnych i cenionych na rynku ryb. Niestety, jest też dość drogi, tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na produkt, który kupujemy. Najlepiej poinformować sprzedawcę w sklepie rybnym, co mamy zamiar przyrządzić – innego kawałka ryby należy użyć do steka, a innego do tatara (będą się one różnić także ceną). Zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, aby mięso było czyste, bez ciemnych plam krwi czy białych nitek twardych włókien. Zależy nam bowiem na tym, aby tatar był aksamitny i miękki, z lekką rybną nutą w smaku.

Tatar z tuńczyka to idealna przekąska na wyjątkowe okazje. Wasi goście z pewnością docenią fakt przygotowania tak wybornego dania specjalnie dla nich. Za sprawą prostej kombinacji smaków w jednej chwili z kucharza amatora zamienicie się w profesjonalnego szefa kuchni.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs