Tuńczyk to jedna z najbardziej szlachetnych i cenionych na rynku ryb. Niestety, jest też dość drogi, tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na produkt, który kupujemy. Najlepiej poinformować sprzedawcę w sklepie rybnym, co mamy zamiar przyrządzić – innego kawałka ryby należy użyć do steka, a innego do tatara (będą się one różnić także ceną). Zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, aby mięso było czyste, bez ciemnych plam krwi czy białych nitek twardych włókien. Zależy nam bowiem na tym, aby tatar był aksamitny i miękki, z lekką rybną nutą w smaku.
Tatar z tuńczyka to idealna przekąska na wyjątkowe okazje. Wasi goście z pewnością docenią fakt przygotowania tak wybornego dania specjalnie dla nich. Za sprawą prostej kombinacji smaków w jednej chwili z kucharza amatora zamienicie się w profesjonalnego szefa kuchni.