Tatar z łososia

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

W naszym „tatarowym” dziale pochylamy się nad różnymi odsłonami tej wybornej przekąski. Nie musimy ograniczać się do wołowiny. Kochamy ryby, a one idealnie nadają się do przygotowania tego smakołyku. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować rewelacyjnego tatara z łososia z porem, słodkim mango, szczypiorem i sałatką z zielonego ogórka, który zaskoczy wszystkich Waszych gości, nawet tych sceptycznie nastawionych do surowej ryby.

Składniki

400 g filetu z łososia bez skóry

1 mały por

1 łyżka marynowanych kaparów

skórka otarta z połowy cytryny

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 papryczka chilli

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 żółtko

pół dojrzałego mango

kilka listków mięty

1 zielony ogórek

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

2 łyżki dobrej jakości oleju

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryby, czyli pozbywamy się ości, ciemnych części mięsa od strony skóry oraz kawałków tłuszczu. Następnie łososia dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem.

Tak przygotowanego drobno siekamy, rozcieramy nożem po desce i ponownie siekamy, a później przekładamy do miski, do której dodajemy również posiekane drobno kapary, sos sojowy, łyżkę oleju, żółtko, otartą skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku, szczypiorek oraz pokrojonego w bardzo drobną kostkę pora (por musi być obrany z kilku pierwszych warstw, używamy tylko środkowych, lekko zielonych części). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (ale nie wyrabiamy mocno dłońmi, aby nie powstała miazga) i odstawiamy na 10 min do zamarynowania. W tym czasie obieramy mango i kroimy je w kostkę nie większą niż 3 mm na 3 mm, przekładamy do miseczki i dodajemy posiekaną papryczkę chilli bez pestek oraz miętę. Ogórka obieramy obieraczką, tak abyśmy otrzymali wstążki (obieramy tylko miąższ, gniazda nasienne wyrzucamy), i wkładamy do miseczki, po czym doprawiamy go solą, pieprzem, octem jabłkowym oraz miodem i odstawiamy, aż zmięknie.

Gdy tatar z łososia się zamarynuje i przejdzie w pełni smakiem, wykładamy go na talerz. Na górze umieszczamy pikantne i miętowe kawałki mango oraz słodko-kwaśnego ogórka. Doskonale smakuje z ciemnym i pełnoziarnistym pieczywem oraz odrobiną domowego majonezu.

My, Polacy, kochamy dobrze zjeść. Nie zawsze jednak mamy ochotę na mięso, a niektórzy z nas w ogóle go nie jadają. Wtedy najczęściej sięgamy po ryby, możemy przygotować z nich wiele bardzo ciekawych dań, którymi z radością będziemy się dzielić z najbliższymi. Tajemnicą sukcesu jest świeżość ryby. Gdy uda się nam zdobyć piękny, świeży kawałek łososia z pewnego źródła, nie musimy z nim zbyt wiele robić… Tatar to danie legendarne i z pewnością możemy powiedzieć, że jedno z naszych narodowych, a tatar z łososia to doskonała alternatywa dla tego klasycznego – z wołowiny. Spójrzcie, jak dzięki kilku ciekawym dodatkom kawałek świeżej ryby może się przeistoczyć w przekąskę rodem z ulubionej restauracji. Zmieniając tylko niektóre składniki, jesteśmy w stanie stworzyć autorską wersję tak lubianej przekąski jak tatar z łososia.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs