Tatar wołowy to jedna z najbardziej znanych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu przekąsek kuchni polskiej, nazywana również befsztykiem tatarskim. Wiele osób boi się przygotowywać tatara w domu, ponieważ uważają, że wybiorą zły kawałek mięsa, że składniki będą niewystarczająco świeże i wystąpi ryzyko zatrucia. Aby rozwiać takie wątpliwości, należy kupować mięso u sprawdzonego sprzedawcy, zawsze powinniśmy wspomnieć, że szukamy mięsa na tatar wołowy, aby miał on świadomość tego, że zależy nam na mięsie wysokiej jakości. Sprzedawca zaproponuje nam zapewne kilka rodzajów mięsa, ponieważ nie tylko polędwica wołowa nadaje się na tatar – jest ona najbardziej delikatna i miękka, a więc i najprostsza w przygotowaniu, ale również najdroższa. Na rynku znajdziemy kilka równie dobrych, a o wiele tańszych kawałków wołowiny. My sugerujemy oczyszczony rostbef ze względu na to, że jest on delikatnie poprzerastany nitkami tłuszczu. Dzięki temu, tak jak w przypadku najlepszej polędwicy, po wysiekaniu będzie miał kleistą konsystencję, a całość pozostanie soczysta.
Podsumowując, tatar wołowy to jedna z najszlachetniejszych przekąsek, dlatego też powinna gościć na naszych stołach podczas szczególnych uroczystości. Warto, aby każdy gospodarz czy gospodyni domu mieli swoją ulubioną i unikatową odsłonę tatara, którą będą mogli zabłysnąć podczas świąt i rodzinnych spotkań.