Zupa strogonow

Do 1h godz.
3 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Zupy to specjalność Polaków, a zupa strogonow to idealna potrawa regeneracyjna – przekąska lub szybki posiłek. Ten przepis ucieszy wszystkich miłośników zup z mięsem

Składniki

400 g wołowiny (najlepiej rostbefu)

1 niewielka cebula czerwona

1 marchewka

ćwiartka selera

pół pora

6 średnich pieczarek

1 łyżka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka papryki ostrej mielonej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka cebuli suszonej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy stołowej

pół szklanki czerwonego wina

2 łyżki sosu sojowego jasnego

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

pęczek natki pietruszki

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

4 średniej wielkości ziemniaki

3 średniej wielkości ogórki kiszone

2 l bulionu wołowego

sól i pierz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie

Wołowinę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski o połowę mniejsze niż na gulasz (czyli ok. 0,5 cm na 2,5 cm), a następnie marynujemy w papryce słodkiej, papryce ostrej, czosnku granulowanym, suszonej cebuli oraz mące.

W czasie, gdy mięso się marynuje, wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki – w cząstki. W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków). Robimy to na dużym ogniu przez ok. 4 min, aby składniki były zrumienione, ale jeszcze surowe w środku, a następnie przekładamy je do miski. W garnku po warzywach (również na dużym ogniu) smażymy mięso do momentu, aż każdy kawałek będzie oddzielnie usmażony, wtedy dolewamy wino, a gdy odparuje, dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy, dusimy chwilę i wlewamy bulion. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż mięso będzie w połowie miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dorzucamy przesmażone wcześniej warzywa i gotujemy razem kilka minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, a zupa prawie gotowa, dodajemy pokrojone w cienkie półplastry ogórki kiszone. Po chwili zaprawiamy kwaśną śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem i dla odświeżenia posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

Strogonow to rodzaj gulaszu, którego nikomu nie trzeba bliżej przedstawiać. A nawet jeśli tak, to polecamy artykuł zawierający najważniejsze informacje o tym daniu (link). Wielu z nas przygotowuje tę potrawę na ważne rodzinne uroczystości w formie oryginalnej, czyli gęstej potrawki, gulaszu idealnego do serwowania z pieczywem, ale również kaszą, ryżem czy makaronem. A jeśli spróbujemy przygotować coś takiego jak zupa strogonow na bazie tych samych składników? My, Polacy, przecież kochamy zupy, to nasza specjalność.
Przedstawiamy przepis na danie zupa strogonow, idealną jako energetyczny posiłek w trakcie dnia pracy czy też główne danie podczas niezobowiązującego spotkania.

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs