Strogonow z indyka

Do 1h godz.
1 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Strogonow to danie uwielbiane przez młodszych i starszych Polaków. Są jednak wśród nas osoby, które nie jadają czerwonego mięsa, alternatywą dla nich jest rzecz jasna drób. Pokażemy Wam, jak przygotować danie zainspirowane tą kultową potrawą. Zamiast wołowiny użyjemy indyka, ale gwarantujemy, że efekt będzie równie pyszny.

Składniki

400 g piersi z indyka

250 g pieczarek

2 białe cebule

1 ząbek czosnku

2 średnie pory

1 marchewka

1 łyżka papryki mielonej ostrej

2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej

pół łyżeczki mielonego kminku

2 łyżki musztardy stołowej

0,5 l bulionu drobiowego

150 ml białego wytrawnego wina

300 ml kwaśnej śmietany 18%

1 pęczek koperku

4 średnie ogórki kiszone

pół szklanki soku z ogórków kiszonych

olej do smażenia

pół łyżki masła

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

mąka pszenna (do oprószenia mięsa)

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa, po czym oczyszczamy je i kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i długości 5 cm. Następnie marynujemy je w papryce ostrej, papryce słodkiej, soli, pieprzu oraz mące w taki sposób, aby każdy kawałek mięsa był delikatnie nią oprószony, i odstawiamy do zamarynowania na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Wszystkie dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy: cebulę i pora w piórka o grubości ok. 0,5 cm, pieczarki w cząstki (w zależności od wielkości kroimy je na cztery, sześć lub osiem części), a marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy kolejno warzywa, cebulę i pora, aż zmiękną i się zeszklą (ale nie przypalą, ponieważ por stałby się wówczas gorzki) i przekładamy do miski. Następnie na olej wykładamy pieczarki, smażymy je do momentu, aż odparuje cały płyn, który z nich wypłynie, po czym dodajemy marchew. Po kilku minutach wspólnego smażenia przekładamy do miski z pozostałymi warzywami. Na tej samej patelni do odrobiny oleju dodajemy pół łyżki masła. Gdy się rozgrzeje, wsypujemy kminek, który przesmażamy przez chwilę, aby oddał cały swój aromat, a następnie dodajemy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy je na dużym ogniu do momentu, aż każdy kawałek się przyrumieni, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wszystko zalewamy białym wytrawnym winem. Gdy wino odparuje, dodajemy musztardę i bulion drobiowy, patelnię przykrywamy i całość dusimy, aż mięso zmięknie, a sos zacznie gęstnieć.

Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejnych kilka minut, tak aby wszystko się połączyło i było na tym samym etapie gotowania. Do powstałego gulaszu dodajemy sok z ogórków kiszonych i wstępnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Jednym z ostatnich etapów przygotowywania strogonowa jest dodanie śmietany, która nada kremowości temu daniu. Do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i hartujemy gorącym wywarem, aby się nie zwarzyła przy dodawaniu. Całość wlewamy na patelnię, cały czas energicznie mieszając, aby płyny się połączyły w gęsty i kremowy sos. Gdy strogonow ponownie się zagotuje, dodajemy posiekane w drobne paski ogórki kiszone i finalnie doprawiamy, na koniec obsypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Strogonow z indyka to dobra alternatywa dla tych osób, które nie lubią dość ciężkich mięs czerwonych lub muszą ich unikać ze względu na dietę czy wykluczenia pokarmowe. Inspiracją do przygotowania strogonowa z indyka był klasyczny strogonow wołowy, różni się on jednak od oryginału składnikami, które zostały dobrane w taki sposób, aby nie zdominowały delikatnego białego mięsa (w naszym przypadku indyka). Użyjemy piersi indyka, ale doskonale sprawdzi się również udko z kurczaka bez skóry (raczej nie pierś, ponieważ może stać się sucha). Dziś pokażemy Wam, jak przyrządzić wyśmienitego strogonowa z indyka z pieczarkami, porem, kwaśną śmietaną i ogórkami kiszonymi.

 

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs