Strogonow

Boeuf Strogonow. Danie to jest mieszanką kuchni francuskiej, czyli smażonej polędwicy wołowej, oraz rosyjskiej, czyli składników zmieszanych z sosem. Historia tej potrawy owiana jest dziesiątkami legend, jedna z najśmielszych mówi, że Aleksander Strogonow, czyli generał wojsk rosyjskich z czasów napoleońskich, a zarazem znany smakosz kuchni międzynarodowej, dowiedział się, że jego jego narzeczona dopuściła się zdrady. Wściekły z powodu zniewagi, wziąwszy szablę w dłoń, zaczął niszczyć i ciąć wszystko w swoim namiocie. Jego kuchmistrz, widząc to, próbował ulżyć panu i podłożył mu pod szablę duży kawałek wołowiny, którą ten w szale pociął na kawałki… Gdy Aleksander się uspokoił, jego kucharz zebrał wołowinę i przygotował mięso, dusząc je z warzywami, grzybami i śmietaną. Gdy pan ochłonął, kucharz podał mu potrawkę, która okazała się odkryciem kulinarnym – od tej pory podawanym w czasie uroczystych kolacji, również na carskim dworze. Potrawę nazwano od nazwiska Strogonowa.

Strogonow

Strogonow - przepisy

Przykro nam, nie opublikowaliśmy jeszcze takich przepisów

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2024
Eksperci w świecie mięs