Stek wieprzowy

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Steki to temat na czasie, w naszych przepisach znajdziecie najlepsze pomysły na różne rodzaje steków wołowych, ale dziś przyszedł czas na mięso, które króluje na naszych stołach od zawsze, czyli wieprzowinę. Wieprzowina to również doskonały materiał na steka, może nie krwistego, ale na pewno soczystego i pełnego aromatów, które mięsożercy kochają. Pokażemy Wam, jak przyrządzić wyśmienitego steka wieprzowego – to solidny i soczysty kawałek wybornej wieprzowiny.

Składniki

800 g schabu wieprzowego z kością

sól morska

pieprz młotkowany

1 l mleka 3,2%

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

2 gałązki rozmarynu

pół cytryny

olej do smażenia

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

300 g drobnych pieczarek

pomidorki koktajlowe na gałązce

Przygotowanie

Zaczynamy od zamarynowania schabu. Dokładnie umyty i osuszony przekładamy do miski, do której wlewamy mleko i sok z połowy cytryny oraz wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dwie gałązki rozmarynu. Delikatnie mieszamy składniki i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy je pod zimną wodą i bardzo dokładnie osuszamy, a następnie pozostawiamy na minimum godzinę w temperaturze pokojowej, aby mięso się ogrzało. Później nakłuwamy je widelcem, aby temperatura łatwiej doszła do środka. Tak przygotowane doprawiamy obficie młotkowanym pieprzem i grubą solą morską, a następnie kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażymy do momentu, aż powstanie przysmażona skórka. Później przekręcamy mięso na drugą stronę, po około minucie na patelnię wędruje rozgnieciony czosnek w łupinie, rozmaryn oraz masło. Po kolejnej minucie zmniejszamy ogień i dalej smażymy schab, oblewając go co chwilę topiącym się masłem, tak aby niemal się w nim dusił. Po ok. 5 min smażenia mięso przekładamy na głęboki talerz i oblewamy masłem z patelni, pozostawiając część do dalszego smażenia. Schab przykrywamy folią na kilka minut, aby mieć pewność, że dojdzie w środku. Na patelni z pozostałym masłem smażymy pieczarki w całości oraz pomidorki koktajlowe na gałązce na złoty kolor, przekręcając je, gdy są już gotowe.

Schab, który zdążył już odpocząć chwilę po smażeniu, kładziemy na talerzu, obok dla towarzystwa lądują przysmażone pieczarki oraz słodkie pomidorki koktajlowe. Całość sugerujemy podać z jednym z naszych sosów do steków i mięs jak np. sos musztardowy

Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o gruby kawałek schabu, najlepiej z długą kością z żebra, delikatnie przerośnięty tłuszczem, z nieodciętą czapką, czyli kawałkiem słoniny na górze. Nie potrzeba wiele, aby takie mięso zachwycało. Marynata z nabiału z sokiem z cytryny spowoduje, że stek będzie miękki i kruchy, a odpowiednie usmażenie w maśle zagwarantuje soczystość.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs