Steki... Chyba najsmaczniejsza, najmodniejsza i najbardziej szlachetna forma podawania mięsa. Można przyrządzić je z wielu rodzajów mięs, lecz tym najwłaściwszym jest zdecydowanie wołowina, i to przez duże „W”. Przygotowywanie steków wołowych stało się oddzielnym działem gastronomii. Organizowane są mistrzostwa w ich przyrządzaniu, a najlepsi kucharze specjalizujący się w tej dziedzinie stają się celebrytami znanymi na całym świecie. Aby odpowiednio przeprowadzić selekcję bydła, wybrać odpowiednie kawałki mięsa oraz technikę jego przygotowania, potrzebne jest doświadczenie – lata praktyki i eksperymentowania. Każdy szef kuchni ma swoje ulubione steki, a nawet gatunki mięsa. Opierając się na naszym doświadczeniu i przepisach, macie szansę sprawdzić się w swojej kuchni i przygotować te ambitne dania dla najbliższych – zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Chociaż króluje tu wołowina, to znajdzie się też coś dla tych z Was, którzy jednak tych mięs unikają, czyli wieprzowina, jagnięcina czy nawet steki z ryb.
Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]
Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]
Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]
Schab wieprzowy możemy nazwać naszym mięsem narodowym – klepany jako kotlet, podawany jako pieczeń czy zimna wędlina jest zawsze gwarancją sukcesu, ale od czego mamy wyobraźnię… Przygotujemy stek po polsku, czyli stek wieprzowy, a w naszym przypadku ze schabu, oczywiście z kością. Najważniejsze jest mięso, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o […]
Wołowina na naszych stołach gości w zasadzie od zawsze. Niegdyś najczęściej pod postacią gulaszy, potrawek, tzw. smażonek czy tatara, a obecnie coraz częściej pod wpływem zachodnich trendów jako stek. Soczysty i aromatyczny kawałek krwistego mięsa uzależnia od pierwszego kęsa. Wołowina spożywana w tej postaci zyskuje więcej szlachetności, wydobywamy dzięki temu jej prawdziwy smak. Nie każdy […]
Moda na steki w naszym kraju nabiera rozpędu od dobrych kilku lat, restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu właśnie wołowiny pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Wzrasta tym samym nasza świadomość kulinarna – wiemy, jak powinien wyglądać i smakować naprawdę dobry stek w restauracji, również sklepy specjalizujące się w sprzedaży mięsa oferują naprawdę ciekawe […]
Stek z rostbefu jest doskonałą alternatywą dla droższych kawałków wołowiny, takich jak polędwica czy nawet antrykot. Powszechnie uważany jest za część idealną na pieczeń podawaną na zimno lub na gulasz. Naszym zdaniem jednak jest to jeden z najsmaczniejszych steków, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę stosunek jakości do ceny. Przy wybieraniu rostbefu w sklepie należy jednak […]