Sos z mięsem mielonym

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Sos, który w zasadzie jest pełnym daniem. Można jeść go solo, ale doskonale pasuje też do makaronów, zapiekanek, burrito czy ryżu. Świetny pomysł na codzienny obiad. Proponujemy przyrządzić większą ilość, ponieważ sos z mięsa mielonego można mrozić i traktować jako obiadowe koło ratunkowe.

Składniki

0,5 kg mielonej wołowiny

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

200 g marchewki

200 g selera

200 g pietruszki

1 mały por

1 papryczka chilli

oliwa do smażenia

150 ml wytrawnego czerwonego wina

1 szklanka bulionu warzywnego

300 g pomidorów pelatti lub passaty pomidorowej

1 łyżka suszonego oregano

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

kora cynamonu

1 mała łyżeczka ziaren kawy

sól i pieprz do smaku

2 łyżki sosu worcester

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i pora. Gdy się zrumienią, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do garnka. Na tej samej patelni, po dodaniu odrobiny oliwy, smażymy również mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem, po czym przekładamy do tego samego garnka, zalewamy czerwonym winem i gotujemy do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, suszone oregano, cynamon oraz kawę i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy sos na wolnym ogniu przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy zobaczymy, że warzywa się rozpadły i zagęściły sos, doprawiamy chilli, sosem worcester oraz (jeśli jest taka potrzeba) solą i pieprzem, Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 10 min, żeby smaki się połączyły, i uzyskujemy sos z mięsem mielonym, który możemy wykorzystać w ulubiony sposób. U nas z pewnością będzie to spaghetti.

Jednym z najbardziej popularnych sosów do past i zapiekanek jest bez wątpienia sos z mięsem mielonym i pomidorami. Wykorzystywany najczęściej do spaghetti i lasagne, ale jeśli odrobinę go wzbogacimy, to z pewnością odnajdzie się również w burrito... A tak właściwie, to trudno znaleźć granice jego zastosowania. Główne składniki na sos z mięsem mielonym to warzywa i oczywiście mielona wołowina – odpowiednio przyprawiona, duszona na wolnym ogniu nabiera niepowtarzalnego, głębokiego smaku i aromatu. Dzięki dodaniu kilku niekoniecznie oczywistych składników możemy przygotować własną wersję przepisu na sos z mięsem mielonym. My wykorzystamy cynamon i ziarna kawy.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs