Sos śmietanowy do mięsa

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Delikatny sos śmietanowy jest idealny do duszenia i zapiekania mięsa. Można go również wykorzystać jako bazę i dodając ulubione zioła, stworzyć sos według własnego pomysłu.

Składniki

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

0,5 l śmietany 30%

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy masło, na którym przesmażamy drobno posiekaną cebulę szalotkę i czosnek. W kolejnym kroku dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, a następnie dolewamy śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszamy składniki rózgą, aby pozbyć się grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, aż do całkowitego zgęstnienia sosu. Jeśli chcemy go rozrzedzić, możemy dolać odrobinę ciepłej wody. Tak powstaje najlepszy śmietanowy sos do mięsa.

 

Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu sos śmietanowy do mięsa. Doskonale komponuje się z delikatnym białym mięsem, podkreślając jego smak. Idealnie kremowy sos uzyskamy, jeśli będziemy pamiętać o tym, aby nie zredukować zbytnio ani nie przypalić śmietany (zyskuje ona wówczas intensywnie słodki smak). Sosem śmietanowym nie tylko polewamy mięso, ale i z powodzeniem możemy zapiekać w nim ulubione kawałki mięsa. Dzięki dodaniu ulubionych ziół i przypraw możemy zmieniać jego smak. To świetny pomysł na szybki obiad, wystarczy dodać ulubiony makaron, mięso lub warzywa i gotowe. Delikatny i lekko słodki smak sprawia, że jest szczególnie uwielbiany przez dzieci.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs