Sos śliwkowy do mięsa

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Śliwki do mięsa – czy to dobry pomysł? Tak, u nas śliwki w postaci aromatycznego sosu. Świetnie współgrają z mięsem, nawet tym ciężkim jak wołowina, nadając mu słodko-kwaśny smak. Połączenie, w którym można się zakochać.

Składniki

300 g połówek śliwek bez pestek (mogą być mrożone)

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżeczka oleju do smażenia

2 łyżki miodu

kora cynamonu

1 łyżka octu winnego

200 ml wytrawnego czerwonego wina

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od zeszklenia w garnku z rozgrzanym olejem posiekanej cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i miód, karmelizujemy wszystko razem przez ok. 2 min, po czym dolewamy wino i ocet, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz korę cynamonu. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż śliwki się rozpadną i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos, należy wyjąć liść laurowy, ziele angielskie oraz cynamon i zmiksować sos na gładko. Nie jest to jednak konieczne do osiągnięcia idealnego sosu śliwkowego do mięsa.

Sos śliwkowy jest znany i podawany w różnych postaciach: na słodko, słono lub wytrawnie, można go serwować na zimno i na gorąco. To sos odpowiedni niemalże do każdego rodzaju mięs, a jeśli nadamy mu orientalny charakter, to dobrze się sprawdzi również w połączeniu z rybami i owocami morza. Sos śliwkowy do mięsa możemy przygotować ze świeżych śliwek, a jeśli jesteśmy poza sezonem, to również z mrożonych owoców czy powideł lub konfitury. Nasz sos doskonale komponuje się z cięższym mięsem (takim jak wołowina), ponieważ do jego przygotowania oprócz śliwek wykorzystaliśmy czerwone wytrawne wino i cynamon. Sprawdzony przepis, który jest z nami od wielu lat.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs