Sos serowy do mięsa

Do 1h godz.
10 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Pyszny i prosty w przygotowaniu sos serowy proponujemy podawać jako dodatek do mięsa, ale to od Was zależy, z czym go zestawicie. Świetnie sprawdza się w połączeniu z makaronem, a nawet nachos jako przekąska w trakcie wieczoru przed telewizorem.

Składniki

150 g sera pleśniowego, np. lazur

100 g serka topionego

200 g sera cheddar

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej białej cebuli

olej do smażenia

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej

1 szklanka śmietanki kremowej 30%

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżka startej skórki z cytryny

 

Przygotowanie

Zaczynamy od zeszklenia w rozgrzanym garnku z odrobiną oleju drobno posiekanej cebuli i czosnku. Następnie wlewamy bulion. Gdy się zagotuje, dodajemy sery (najlepiej rozdrobnione, wtedy szybciej się rozpuszczą). Gdy już tak się stanie, do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Sos gotujemy ok. 10 min (pamiętamy o mieszaniu, ponieważ ser łatwo przywiera do dna), aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodajemy kwaśną śmietanę i skórkę z cytryny (tylko skórkę, ponieważ dodanie soku może doprowadzić do zważenia się sosu). Solą i pieprzem doprawiamy ewentualnie dopiero po spróbowaniu. Do naszego sosu serowego do mięsa dodajemy jeszcze tylko szczyptę pieprzu i gotowe. Pamiętajcie, że może to być świetna baza waszego autorskiego sosu serowego.

Sos serowy zwykle kojarzy się nam z pysznym sosem do ulubionych przekąsek (np. chipsów i nachos) czy po prostu dipem do chrupiących warzyw. Nie wszyscy odkryli, że sos serowy to świetny dodatek do mięsa, i to chyba każdego rodzaju, ponieważ urozmaica i intensyfikuje smak potraw. Na rynku dostępna jest niezliczona ilość serów, nie bójmy się więc próbować nowych kombinacji, łącząc ze sobą różne gatunki i smaki serów. Potraktujcie zatem nasz przepis na sos serowy do mięsa jako punkt wyjścia do Waszych autorskich eksperymentów kulinarnych.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs