Sos pieprzowy do steka

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Sos pieprzowy znają wszyscy fani sezonowanej wołowiny. Prosty w przygotowaniu, oryginalny i intensywny w smaku. Najchętniej wybierany sos do steków w prawdziwych steak housach. Nasz prosty przepis pozwoli Wam zrobić go samodzielnie w domu.

Składniki

50 g zielonego pieprzu w zalewie

1 łyżeczka ziaren kawy

olej do smażenia

2 łyżki młotkowanego lub grubo mielonego czarnego pieprzu

1 ząbek czosnku

1 cebula szalotka

50 ml sosu worcester

2 łyżki octu balsamicznego

100 ml czerwonego wytrawnego wina

liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego

200 ml śmietanki 30%

sól do smaku

 

Przygotowanie

W rondlu z rozgrzaną odrobiną oleju należy zeszklić drobno posiekany czosnek i cebulę szalotkę. Następnie dorzucamy pieprz marynowany z dwiema łyżkami zalewy i smażymy przez minutę, po czym wlewamy sos worceste i ocet balsamiczny. W kolejnym kroku dodajemy ziarna kawy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz młotkowany i redukujemy płyn o połowę. Potem dolewamy wino i znów gotujemy do zredukowania, po czym zalewamy

 

Sos pieprzowy to jeden z sosów najczęściej stosowanych do steków. Praktycznie w każdym steak hous znajdziemy go w menu. I słusznie, ponieważ idealnie komponuje się z sezonowaną wołowiną, podkreślając jej smak i aromat, a jednocześnie uzależnia swoją zrównoważoną pikantnością. Sos pieprzowy można przygotować z różnego rodzaju pieprzu i przypraw, my preferujemy jednak klasyczną mieszankę zielonego marynowanego w zalewie i czarnego pieprzu. Odpowiednio dobrane dodatki jak: ziarna kawy, szalotka, czy czosnek, złożą się na idealny sos pieprzowy do steka. W naszej wersji podkręcimy go odrobiną sosu worcester i octu balsamicznego, dzięki czemu uzyskamy bardzo ciekawy i niebanalny smak. Sos, który często gości na naszych stołach przy okazji grillowania steków, czy pieczenia soczystej wołowiny, świetnie przechowuje się go w zamrażarce, wyporcjowany w w mniejsze pojemniki zawsze może być pod ręką, jeśli najdzie nas ochota na dobry kawałek mięsa.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs