Sos pieprzowy to jeden z sosów najczęściej stosowanych do steków. Praktycznie w każdym steak hous znajdziemy go w menu. I słusznie, ponieważ idealnie komponuje się z sezonowaną wołowiną, podkreślając jej smak i aromat, a jednocześnie uzależnia swoją zrównoważoną pikantnością. Sos pieprzowy można przygotować z różnego rodzaju pieprzu i przypraw, my preferujemy jednak klasyczną mieszankę zielonego marynowanego w zalewie i czarnego pieprzu. Odpowiednio dobrane dodatki jak: ziarna kawy, szalotka, czy czosnek, złożą się na idealny sos pieprzowy do steka. W naszej wersji podkręcimy go odrobiną sosu worcester i octu balsamicznego, dzięki czemu uzyskamy bardzo ciekawy i niebanalny smak. Sos, który często gości na naszych stołach przy okazji grillowania steków, czy pieczenia soczystej wołowiny, świetnie przechowuje się go w zamrażarce, wyporcjowany w w mniejsze pojemniki zawsze może być pod ręką, jeśli najdzie nas ochota na dobry kawałek mięsa.