Sos pieczarkowy to popularny sos do mięs, charakteryzuje go nie tylko doskonały smak, ale również prostota wykonania i niska cena. Zazwyczaj podajemy go na ciepło, najczęściej z wieprzowiną czy drobiem, rzadziej jest łączony z rybami. Ten z naszego przepisu śmiało można podawać jednak zarówno z każdym rodzajem mięsa, jak i rybami – będzie to pieczarkowy sos do mięsa z porami i białym winem. W naszych domach często również gości w postaci pasty. Połączony z ulubionym makaronem (w naszym wykonaniu to zdecydowanie penne) i siekaną piersią kurczaka staje się idealnym pomysłem na rodzinny obiad. W codziennym życiu, zwłaszcza w dużych rodzinach, często gotujemy większe ilości jedzenia na kilka następnych dni. Tu również świetnie sprawdzi się taki sos (w towarzystwie wspomnianego makaronu czy nawet uduszonych w nim pulpetów lub gołąbków). Potrawę można przechować w lodówce i odgrzewać po kilka porcji.