Sos pieczarkowy do mięsa

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Sos pieczarkowy odpowiedni w zasadzie do każdego rodzaju mięsa. Świetnie sprawdza się również z gołąbkami, a nawet rybami. Dzięki dodaniu pora i białego wina ten przepis pozostawia inne daleko w tyle.

Składniki

1 łyżka masła

200 g pieczarek

1 średniej wielkości por (tylko biała część)

2 ząbki czosnku

200 ml bulionu warzywnego

100 ml wytrawnego białego wina

250 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól i grubo mielony pieprz do smaku

pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie

W garnku roztapiamy masło, smażymy na nim pokrojonego w półkrążki pora i posiekany czosnek. Gdy por zmięknie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy razem, aż odparuje sok z pieczarek. Następnie dodajemy białe wino, gdy większość alkoholu odparuje (ok. 70%), powtarzamy czynność z bulionem. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę i dusimy, aż sos zgęstnieje. Gdy sos pieczarkowy uzyska odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem, kwaśną śmietaną i dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki. Podajemy do mięsa na ciepło. Jeśli zajdzie konieczność ponownego podgrzania sosu, warto dodać kilka łyżek przegotowanej wody.

 

 

Sos pieczarkowy to popularny sos do mięs, charakteryzuje go nie tylko doskonały smak, ale również prostota wykonania i niska cena. Zazwyczaj podajemy go na ciepło, najczęściej z wieprzowiną czy drobiem, rzadziej jest łączony z rybami. Ten z naszego przepisu śmiało można podawać jednak zarówno z każdym rodzajem mięsa, jak i rybami – będzie to pieczarkowy sos do mięsa z porami i białym winem. W naszych domach często również gości w postaci pasty. Połączony z ulubionym makaronem (w naszym wykonaniu to zdecydowanie penne) i siekaną piersią kurczaka staje się idealnym pomysłem na rodzinny obiad. W codziennym życiu, zwłaszcza w dużych rodzinach, często gotujemy większe ilości jedzenia na kilka następnych dni. Tu również świetnie sprawdzi się taki sos (w towarzystwie wspomnianego makaronu czy nawet uduszonych w nim pulpetów lub gołąbków). Potrawę można przechować w lodówce i odgrzewać po kilka porcji.

 

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs