Sos musztardowy do mięsa

Do 1h godz.
4 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Prosty i szybki sos, który z powodzeniem wykorzystasz zarówno do pieczonego, duszonego, jak i smażonego mięsa. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu czas zaoszczędzony w kuchni można poświęcić na wspólne ucztowanie. Propozycja, która na stałe zagości w podręcznym notesie z przepisami.

Składniki

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej

1 szklanka wywaru warzywnego lub sosu z pieczeni

1 łyżka musztardy francuskiej z całą gorczycą

2 łyżki ostrej musztardy rosyjskiej

1 łyżeczka miodu

pęczek kopru

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

W garnku roztapiamy masło i miód, zasmażamy na nich mąkę, tak żeby nie zmieniła koloru. Następnie dolewamy bulion. Gotujemy, mieszając, aż zacznie gęstnieć, po czym dodajemy obie musztardy i dalej gotujemy, intensywnie mieszając. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem, kwaśną śmietaną (koniecznie wcześniej zahartowaną z sosem), gałką muszkatołową i dużą ilością siekanego kopru. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły, i zestawiamy z ognia. Sos musztardowy podajemy na ciepło.

Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem o intensywnym smaku i aromacie. Ostrość sosu możemy oczywiście  regulować, używając różnych rodzajów musztardy. Sosu używamy zazwyczaj do dań z wieprzowiny czy wołowiny, rzadziej do delikatniejszego drobiu, choć naszym zdaniem znakomicie sprawdza się również w połączeniu z rybami. Odpowiednio dobrany sos musztardowy nadaje daniom intensywnego smaku i aromatu, z powodzeniem możemy go potraktować jako koło ratunkowe i użyć, gdy wyjęte z pieca mięso okaże się np. słabo doprawione. Taki sos  potrafi namieszać w kuchni, jeśli tylko w kreatywny sposób podejdziemy do wykorzystania jego smaku. Przy okazji przygotowywania ulubionych dań możemy stworzyć zupełnie nowe i zaskakujące połączenia.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021
Eksperci w świecie mięs