Sos koperkowy do mięsa

Do 1h godz.
6 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Wyśmienity i delikatny sos koperkowy nie tylko do pulpetów. Ten przepis dowodzi szerokiego zastosowania sosu koperkowego, a jednocześnie jest szybki w przygotowaniu. Dla wielu piękne wspomnienie z dzieciństwa, które możemy przywracać na co dzień.

Składniki

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła do smażenia

200 ml bulionu warzywnego lub sosu z pieczeni

150 ml śmietanki 36%

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki kwaśnej śmietany

pół szklanki drobno posiekanego kopru

1 łyżka skórki otartej z cytryny

2 łyżeczki musztardy francuskiej

Przygotowanie

Zaczynamy od przesmażenia w rozgrzanym rondlu z masłem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy wywar i gotujemy, aż odparuje o połowę, po czym dodajemy musztardę. W misce łączymy obie śmietany oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Następnie do śmietany dolewamy dużą łyżkę gorącego wywaru, unikniemy dzięki temu zważenia się sosu. Wlewamy wszystko  z powrotem do rondla i dalej gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny i siekany koper. Gotowym sosem koperkowym polewamy ulubione mięso.

Sos koperkowy do mięsa większości z nas kojarzy się z pysznymi i delikatnymi pulpecikami, ale to przecież niejedyne jego przeznaczenie. Z powodzeniem możemy go użyć również do innych potraw mięsnych, np. pieczeni cielęcej, wieprzowej czy udek z kurczaka. Sekretem sosu koperkowego jest jego baza, a konkretnie bulion, z którego będziemy go przyrządzać. Idealny byłby ten uzyskany z wcześniejszego pieczenia czy duszenia mięsa, które później zamierzamy łączyć z sosem koperkowym.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs