Majonez – rodzina królewska sosów na zimno, podstawa wielu innych sosów. Idealny do kanapek, mięs, jajek i... tak naprawdę niemal do wszystkiego. Ciężko jest nam wyobrazić sobie kuchnię bez słowa "majonez". Warto nauczyć się robić go samodzielnie, ponieważ wtedy uzyskamy najlepszy, niepowtarzalny smak. Kto nie próbował zrobić go własnymi siłami, myśli, że to skomplikowana procedura. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu majonez, który z pewnością zdołacie zrobić w kilka minut w domu, trzeba tylko trzymać się proporcji. Potrzebny będzie blender lub dobra rózga, niezbędne składniki i domowy majonez gotowy. W naszych domach już niemal całkowicie wyparł on produkt ze sklepu. Z powodzeniem możemy przetrzymywać go w lodówce i używać przez kilka następnych dni. Niezmiernie miło jest pochwalić się majonezem własnej produkcji w czasie uroczystości rodzinnych i spotkań ze znajomymi.