Majonez

Do 1h godz.
10 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Świetny, a jednocześnie prosty przepis na domowy majonez. Każdy z nas może go samodzielnie zrobić w domu. Nasz przepis gwarantuje wyśmienity majonez, którego przygotowanie trwa krócej niż droga do sklepu po gotowy. Idealny do mięs, ale i do sałatek.

Składniki

3 żółtka

1,5 łyżki musztardy dijon lub innej (waszej ulubionej)

1 czubata łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżeczki soku z cytryny

0,5 l dobrej jakości oleju, np. rzepakowego

Przygotowanie

Do dużej miski wkładamy odważone składniki: żółtka, musztardę, cukier, sól i sok z cytryny. Za pomocą rózgi energicznie mieszamy składniki. Gdy się połączą, a sól i cukier rozpuszczą, zaczynamy wtłaczać olej. Ważne, aby w trakcie tej czynności mieszać cały czas w tę samą stronę, unikniemy dzięki temu rozwarstwienia. W trakcie wkręcania oleju wlewamy go cienką stróżką na brzeg miski. Mieszając, wkręcamy go do pozostałych składników i uzyskujemy gęsty oraz jednolity majonez. Odstawiamy do lodówki na kilka minut i gotowe.

 

Majonez – rodzina królewska sosów na zimno, podstawa wielu innych sosów. Idealny do kanapek, mięs, jajek i... tak naprawdę niemal do wszystkiego. Ciężko jest nam wyobrazić sobie kuchnię bez słowa "majonez". Warto nauczyć się robić go samodzielnie, ponieważ wtedy uzyskamy najlepszy, niepowtarzalny smak. Kto nie próbował zrobić go własnymi siłami, myśli, że to skomplikowana procedura. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu majonez, który z pewnością zdołacie zrobić w kilka minut w domu, trzeba tylko trzymać się proporcji. Potrzebny będzie blender lub dobra rózga, niezbędne składniki i domowy majonez gotowy. W naszych domach już niemal całkowicie wyparł on produkt ze sklepu. Z powodzeniem możemy przetrzymywać go w lodówce i używać przez kilka następnych dni. Niezmiernie miło jest pochwalić się majonezem własnej produkcji w czasie uroczystości rodzinnych i spotkań ze znajomymi.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs