Sosy do mięsa

Sos do mięsa jest ważnym elementem potrawy. Jego smak dopełnia i równoważy danie, dzięki niemu regulujemy pikantność, kwasowość czy słodycz. Umiejętne dobrany i przygotowany sos do mięsa często decyduje o końcowym smaku potrawy. Przy wyborze sosu do mięsa należy pamiętać o tym, że powinien on podkreślać smak, a nie grać główną rolę. Do każdego rodzaju mięsa pasują określone sosy i charakterystyczne smaki, z którymi idealnie się ono komponuje, np. złym pomysłem jest połączenie steka wołowego z żurawinowym sosem do mięsa, ale już drób i wieprzowina uwielbiają jego słodko-kwaśny smak. Warto wiedzieć, że mamy kilka podstawowych sosów, na bazie których jesteśmy w stanie przygotować prawie każdy sos do mięsa, np. demi glace, sos holenderski, beszamel, sos pomidorowy czy majonez. Niektóre z nich przyrządza się z powoli gotowanych i redukowanych przez wiele godzin wywarów, inne – z jajek ostrożnie ubijanych na parze z różnymi dodatkami. Przygotowanie większości z tych sosów wymaga sporej wiedzy i umiejętności. My pokażemy i opiszemy Wam kilka prostszych, ale równie doskonałych pomysłów na wyśmienity sos do mięsa, który będziecie w stanie z powodzeniem przygotować w zaciszu domowej kuchni.

Sosy do mięsa

Sosy do mięsa - przepisy

Przykro nam, nie opublikowaliśmy jeszcze takich przepisów

Więcej przepisów

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2024
Eksperci w świecie mięs