Chinkali

Do 2h godz.
6 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Chinkali to pyszne mięsne pierogi z aromatycznym bulionem w środku, o kształcie przypominającym duże sakiewki. To perełka kuchni gruzińskiej, którą najczęściej delektujemy się na mieście, ale czy to jedyna szansa na zjedzenie chinkali? Udowodnimy, że każdy może samodzielnie przygotować je w domu.

Składniki

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

2 szklanki gorącej wody

1 łyżeczka soli

50 g rozpuszczonego masła

Farsz:

700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego (można użyć samej wody, ale z bulionem są najlepsze)

1 duża cebula

łyżeczka ziaren kolendry

pęczek natki pietruszki

sól i grubo mielony pieprz do smaku

pół łyżeczki mielonego kminku

ząbek czosnku

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Przesianą mąkę łączymy z solą, a następnie z gorącą wodą i masłem – najwygodniej zrobić to w dużej misce, a później przełożyć na stolnicę i dobrze zagnieść ciasto. Gdy w przekroju ciasto będzie jednolite, odkładamy je do lodówki na kilkanaście minut.

W tym czasie do oddzielnego naczynia przekładamy całe mięso, do niego dodajemy zimny bulion i bardzo drobno posiekane cebulę i czosnek oraz roztarte ziarna kolendry, po czym doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną kminku, gałki muszkatołowej i mielonej papryki, a na koniec dorzucamy sporą ilość posiekanej natki i dokładnie mieszamy farsz, tak aby wszystkie składniki się połączyły w spójną masę, i odkładamy do lodówki na 15 min (farsz delikatnie stężeje). Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na mniejsze porcje, podsypujemy mąką na stolnicy i rozwałkowujemy na paski o grubości ok. 4 mm, po czym wycinamy dość duże krążki (przyda się do tego średniej wielkości miseczka). Dużą ilość farszu kładziemy na środek i formujemy pierogi w kształcie sakiewek zlepianych na górze (miejsce, w którym łączy się ciasto, warto wcześniej zwilżyć wodą, dzięki temu lepiej się zlepi). Gotowe chinkali wkładamy do osolonej, powoli gotującej się wody. Od wypłynięcia pierożków na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 15 min, a więc dłużej niż tradycyjne pierogi, a to dlatego, że tu farsz jest surowy. Gotowe wykładamy na talerzy.

 

Chinkali to najprawdopodobniej najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej w Polsce, a możliwe, że i w całej Europie. Tradycyjnie podaje się je nie tylko w Gruzji, ale na całym Kaukazie. Chinkali spośród wszystkich innych pierogów wyróżnia farsz, a w zasadzie nie samo mięso, ale aromatyczny bulion, który się w nich znajduje i powoduje eksplozję smaku i soczystości w trakcie jedzenia. Ogólnie przyjęty sposób jedzenia chinkali wygląda następująco: zaczynamy od nadgryzienia pierożka, powstałą dziurką wypijamy ze środka bulion i dopiero później zjadamy resztę. Na farsz składa się oczywiście mięso – dobrze doprawione, wymieszane z bulionem, w momencie lepienia pierogów jeszcze surowe, gotuje się razem z ciastem. Do chinkali zwykle używa się mięsa wieprzowo-wołowego, ale w zależności od regionu, z którego pochodzą pierożki, spotyka się również jagnięcinę, baraninę czy samą wieprzowinę. Oczywiście w tej chwili można spotkać dziesiątki wariacji na temat farszu, ale te tradycyjne pierożki są zdecydowanie najsmaczniejsze. Większość z nas zamawia chinkali w restauracjach czy punktach fast food. Wynika to zapewne z braku wiedzy, że chinkali przygotowuje się równie łatwo, jak polskie tradycyjne pierogi z mięsem. Wystarczy spróbować przyrządzić je samodzielnie, a z pewnością na stałe zagoszczą na naszych stołach, i to zarówno przy okazji spotkań ze znajomymi, jak i uroczystych kolacji. Chinkali to świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów z mięsem.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs