Chinkali to najprawdopodobniej najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej w Polsce, a możliwe, że i w całej Europie. Tradycyjnie podaje się je nie tylko w Gruzji, ale na całym Kaukazie. Chinkali spośród wszystkich innych pierogów wyróżnia farsz, a w zasadzie nie samo mięso, ale aromatyczny bulion, który się w nich znajduje i powoduje eksplozję smaku i soczystości w trakcie jedzenia. Ogólnie przyjęty sposób jedzenia chinkali wygląda następująco: zaczynamy od nadgryzienia pierożka, powstałą dziurką wypijamy ze środka bulion i dopiero później zjadamy resztę. Na farsz składa się oczywiście mięso – dobrze doprawione, wymieszane z bulionem, w momencie lepienia pierogów jeszcze surowe, gotuje się razem z ciastem. Do chinkali zwykle używa się mięsa wieprzowo-wołowego, ale w zależności od regionu, z którego pochodzą pierożki, spotyka się również jagnięcinę, baraninę czy samą wieprzowinę. Oczywiście w tej chwili można spotkać dziesiątki wariacji na temat farszu, ale te tradycyjne pierożki są zdecydowanie najsmaczniejsze. Większość z nas zamawia chinkali w restauracjach czy punktach fast food. Wynika to zapewne z braku wiedzy, że chinkali przygotowuje się równie łatwo, jak polskie tradycyjne pierogi z mięsem. Wystarczy spróbować przyrządzić je samodzielnie, a z pewnością na stałe zagoszczą na naszych stołach, i to zarówno przy okazji spotkań ze znajomymi, jak i uroczystych kolacji. Chinkali to świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów z mięsem.