Pierogi, nasz narodowy skarb kulinarny, to bez wątpienia jedno z najbardziej znanych na świecie polskich dań. Uwielbiamy je pod postacią klasyków (np. ruskie, z mięsem, czy kapustą i grzybami), ale kochamy również w nowoczesnych wydaniach. Choć tak naprawdę przybyły do nas z dalekich Chin w XIII w., uczyniliśmy z nich potrawę narodową. Pierogi w różnych postaciach rozpowszechniły się w całej Europie, a także poza nią. Śmiało można powiedzieć, że co kraj, to pierogi – tradycyjne i charakterystyczne dla danego regionu świata. Włosi mają swoje ravioli, Gruzini – chinkali, Argentyńczycy – empanadas... Można by tak wymieniać bez końca. Tylko w Azji znanych jest kilkadziesiąt rodzajów pierogów i pierożków. Niektóre z nich są gotowane, inne pieczone, smażone albo parowane.
W tej sekcji znajdziecie przepisy zarówno na tradycyjne świąteczne bestsellery z polskich stołów, jak i ich mniej lub bardziej egzotyczne odpowiedniki i dowiecie się, jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu.