Pierogi, nasz narodowy skarb kulinarny, to bez wątpienia jedno z najbardziej znanych na świecie polskich dań. Uwielbiamy je pod postacią klasyków (np. ruskie, z mięsem, czy kapustą i grzybami), ale kochamy również w nowoczesnych wydaniach. Choć tak naprawdę przybyły do nas z dalekich Chin w XIII w., uczyniliśmy z nich potrawę narodową. Pierogi w różnych postaciach rozpowszechniły się w całej Europie, a także poza nią. Śmiało można powiedzieć, że co kraj, to pierogi – tradycyjne i charakterystyczne dla danego regionu świata. Włosi mają swoje ravioli, Gruzini – chinkali, Argentyńczycy – empanadas... Można by tak wymieniać bez końca. Tylko w Azji znanych jest kilkadziesiąt rodzajów pierogów i pierożków. Niektóre z nich są gotowane, inne pieczone, smażone albo parowane.
W tej sekcji znajdziecie przepisy zarówno na tradycyjne świąteczne bestsellery z polskich stołów, jak i ich mniej lub bardziej egzotyczne odpowiedniki i dowiecie się, jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu.
Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]
Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]
Pierogi z białą kiełbasą to bardzo pomysłowe podejście do znanego tematu. W ciekawy sposób poczciwy i popularny smak białej kiełbasy wynosimy na inny poziom. Pierogi z białą kiełbasą zyskują na popularności zazwyczaj w okresie wielkanocnym, ale nic w tym dziwnego, sami myślimy o nich najczęściej w tym czasie. Przed rozpoczęciem pracy nad pierogami z białą […]
Chinkali to najprawdopodobniej najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej w Polsce, a możliwe, że i w całej Europie. Tradycyjnie podaje się je nie tylko w Gruzji, ale na całym Kaukazie. Chinkali spośród wszystkich innych pierogów wyróżnia farsz, a w zasadzie nie samo mięso, ale aromatyczny bulion, który się w nich znajduje i powoduje eksplozję smaku i soczystości […]