Burgery wołowe

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Burgery wołowe! Jeśli burger, to wołowina – to właśnie z niej powinien być zrobiony kotlet w kultowym burgerze, bez zamienników. Jeśli o takiej kanapce myślicie, oto przepis na najbardziej klasyczną, naszym zdaniem, wersję burgera wołowego.

Składniki

0,5 kg antrykotu wołowego

2 maślane bułki do hamburgerów (link do przepisu)

1 sałata rzymska

3 łyżki majonezu

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 pomidor

1 czerwona cebula

2 ogórki konserwowe

świeżo mielony lub młotkowany pieprz

sól

olej roślinny (do smażenia)

Przygotowanie

Zaczynamy od zmielenia antrykotu maszynką do mielenia mięsa o grubych oczkach. Następnie w misce wyrabiamy mięso dłońmi tak, żeby tworzyło jednolitą i nierozwarstwiającą się masę. Ważne, aby wyrabiać energicznie, tak żeby zbytnio nie ogrzać mięsa. Następnie dzielimy mięso i formujemy kotlety po ok. 200–250 g każdy; dobrze, jeśli mamy możliwość uformowania kotletów w obręczach, tak żebyśmy mogli ścisnąć je przy formowaniu, nie będą się wówczas rozpadać przy smażeniu. Takie kotlety wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy olejem z obu stron i doprawiamy solą i grubo mielonym lub młotkowanym pieprzem (nigdy nie robimy tego wcześniej ani nie doprawiamy ich w środku w trakcie wyrabiania mięsa). Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię lub grilla i smażymy z każdej strony po 2–3 minuty. W tym samym czasie obok mięsa podgrzewamy przekrojoną bułkę, tostując ją z każdej strony. Górną i dolną część tej samej bułki smarujemy sosem zrobionym z majonezu, musztardy francuskiej i dijon. Na dolną część  kładziemy dodatki, czyli sałatę, pokrojone pomidory, cebulę i ogórki, przykrywamy górną częścią bułki.

Burgery wołowe to najbardziej tradycyjne z całej rodziny hamburgerów. Podstawą najlepszych burgerów wołowych jest oczywiście wołowina – odpowiednio zmielona i o właściwej zawartości tłuszczu, co zapewnia soczystość i pełnię smaku. Bardzo ważnym składnikiem burgerów wołowych jest bułka, bo przecież burgery to kanapki – powinna być maślana i puszysta. I w końcu sos, który podkreśli smak wołowiny, ale nie zdominuje dania. Całości dopełnią świeże i chrupiące warzywa, pikle czy bekon – tu możemy dać się ponieść wyobraźni. My przedstawiamy Wam tylko jedną z wielu kombinacji pod nazwą burgery wołowe.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs